Barion Pixel Ennyivel többen nézték az Oscar-díjátadót, mint tavaly – Coloré

Ennyivel többen nézték az Oscar-díjátadót, mint tavaly

2023. 03. 15.

Lehet, hogy elkezd magára találni az Oscar-díjátadó, legalábbis a statisztika ezt mutatja, ugyanis a tavalyi év után idén is emelkedni látszik a program nézettsége, ami 2014-ben kapcsolt lejtmenetbe.

Március 13-án rendezték meg a 95. Oscar-gálát, amelyen tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi, és csúfosan alulmaradt a nagy esélyes A sziget szellemei. A nyertesekről részletesebben itt írtunk. A díjátadót már több évtizede az ABC tévécsatorna közvetíti, azonban évről évre egyre kevesebben kapcsoltak már oda azért, hogy végignézzék a több órás gálát, helyette inkább a Youtube-os összeállításokat és a cikkeket böngészik az emberek. A Statista.com szerint 2000-ben 46.33 millióan nézték az akkori eseményt, 2014-ben 43.7 millió ember volt kíváncsi az épp aktuális nyertesekre, onnantól kezdve viszont drasztikusan elkezdett csökkenni az érdeklődés a filmipar legnagyobb banzája iránt. 2021 volt a legalja, ekkor csupán tízmillió ember ült le a képernyők elé, és ez aggodalomra adhatott okot a szervezőknek.

A nemrég befutott számok azonban reménykeltőek az Akadémia és az ABC számára, ugyanis vasárnap 18,7 millió néző kapcsolódott be a közvetítésbe, ami pofon- és izgalommentes maradt, nem úgy ugyebár, mint a tavalyi. A Jimmy Kimmel által levezényelt gála nézettsége 12%-kal emelkedett a 2022-eshez képest, írja a Variety. A tévécsatorna egyébként készült arra is, hogy az óraátállítás (nem kell aggódni, a miénk jövő héten lesz) miatt „szokatlanul alakulhatnak a számok”. Személy szerint én arra is tippelnék, hogy a tavalyi fiaskó – vagyis a Will Smith-pofon – után azért kapcsolt több ember a közvetítésre, hogy megint elkaphasson egy hasonlóan kellemetlen pillanatot. És bár az Akadémia bevételei jó részét a tévéközvetítésekből szerzi, az ABC-vel kötött jelenlegi szerződésük például 2028-ig hatályos, így még ha folytatódik is a csökkendő tendencia, egy darabig még nem kell aggódniuk a pénzügyi helyzetük miatt.

Az Oscar-díj televíziós közvetítés rekordját továbbra is 1998-as gála jegyzi, amelyen 55,3 millió néző nézte, hogy a Titanic elnyeri a legjobb filmnek járó szobrot. A gála utoljára 2017-ben vonzott 30 milliónál több nézőt (33 millióan látták, ahogy a Holdfény nyert), és utoljára a 20 milliós küszöböt a 2020-ban lépte át (23,6 millióan kapcsoltak az ABC-re abban az évben, amikor az Élősködők lett a győztes).

Borítókép forrása: Northfoto
Forrás: Variety