Barion Pixel ,,Az ember elgondolkozik az elmúláson, elgondolkozik a betegségen, aztán röhög rajta egyet” – 77 éves korában elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze – Coloré

,,Az ember elgondolkozik az elmúláson, elgondolkozik a betegségen, aztán röhög rajta egyet” – 77 éves korában elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze

2024. 01. 09.

Hosszú betegség után elhunyt Benedek Miklós. A hírről a család tájékoztatta az MTI-t.

Benedek Miklós, Kossuth-és Jászai Mari-díjas művész a Nemzet Színésze, akit nemcsak színészként, hanem rendezőként is számon tarthattunk, kedden reggel elhunyt. A Halhatatlanok Társulatának tagja ameddig egészsége engedte színpadon volt. 2022-ben az Imposztor című darabot mutatták be a József Attila Színházban, melyben a színész egy színházi rendezőt formált meg.

Benedek Miklós nem készült a halálra

Benedek Miklós vérében hordta a színművészetet, ugyanis édesapja, Benedek Tibor nélkül elképzelhetetlen volt a pesti kabaré. Nem véletlen, hogy apját látva Benedek Miklós már ötévesen tudta, hogy színésznek áll. A Főiskolán Szinetár Miklós osztályába járt, majd 1965-ben másodmagával a Ki mit tud?-ban megnyerték a paródiák kategóriáját.

A színész életének egyik legnagyobb tragédiája, hogy 2020-ban csupán negyvennyolcéves korában elhunyt fia, a vízilabdázó Benedek Tibor. A színész soha nem tudta túltenni magát fia halálán. Egyik utolsó interjújában elmondta, hogy rendkívül dühös, hogy ma már, amikor annyi mindent megoldott az emberiség, a rák nem gyógyítható.

Mindennek ellenére a játékkal nem hagyott fel, hiszen mint a legtöbb színész számára, neki is gyógyírt jelentett, ha színpadon lehet. Pár hónappal ezelőtt ismét próbált, ugyanis a Hárman a padon című darabbal tért vissza egy nyakát érintő betegségből 2023. októberében. Az előadás különlegessége az volt, hogy a szintén komoly betegségből felgyógyult Gálvölgyi János, valamint Egri Márta voltak a társai a színpadon.

Benedek Miklós bár beteg volt, még voltak tervei / Kép forrása: RTL
Benedek Miklós bár beteg volt, még voltak tervei / Kép forrása: RTL

Mint az RTL-nek elmondta, egy COPD nevű betegséggel küzdött, ami egy, a tüdőt érintő betegség. A gyógyíthatatlan állapot egyfajta gyulladást eredményez, ami különböző panaszokat generál a betegnek.

Mindennek ellenére a színész megőrizte a humorát. A Hárman a padon című darab is hasonló témát jár körbe, mégpedig az öregedést és a betegségek felbukkanását. Akkor az RTL kamerái előtt Benedek Miklós így nyilatkozott:

Az ember elgondolkozik az elmúláson, elgondolkozik a betegségen, aztán röhög rajta egyet.

A komoly bohóc

Zsenialitása szinte sugárzott, s ezt nemcsak kollégái, hanem a nézők is érezhették. Bár meglehetősen komoly színész hírében állt, nem állt messze tőle a humor. Ennek egyik legjobb barátja, Szacsvay László sokszor lehetett tanúja, többek közt akkor is, amikor Császár Angelával kiegészülve kiadták a Budapest Orfeum című lemezt, melyen mindhárman énekelnek, így maga Benedek Miklós is.

Nyitókép forrása: RTL.