Barion Pixel A világ legegzotikusabb egyetemei II. – Mert tanulni menő! – Coloré

A világ legegzotikusabb egyetemei II. – Mert tanulni menő!

2024. 10. 27.

A világ legegzotikusabb egyetemeit három alapvető szempont alapján választhatjuk ki. Ezek az egyetemek földrajzilag távoliak, és kulturális értelemben is nagyon különbözőek, valamint küllemükben is eltérőek a szokványostól, már ha egyetemek esetében lehet szokványos építészeti megoldásokról beszélni. Valamint, ezeket az oktatási intézményeket az átlagostól eltérő szokások és szakok jellemzik. A listán lévő egyetemek mindegyike legalább fél évszázada működik, kutató részleggel rendelkezik. A krampuszra és az egyetemre magára jellemző a történelmiség, és valamiféle egyéb egzotikum. Ezen kívül, szerepelnie kell a  Világegyetemek Akadémiai Rangsorában (ARWU). A Coloré kiválogatta a tizennégy, közép-európai szemmel a legegzotikusabbnak tűnő egyetemet Szibériától Afrikán át Japánig, a világ minden tájáról.

Stellenbosch Egyetem – Dél-Afrikai Köztársaság

A festői hegyekkel körülvett Eersterrivier vagyis „Első folyó” partján, a híres bortermelő régióban található Stellenbosch Egyetem Dél-Afrika vezető állami kutatóegyeteme. Az egyetem több mint 29 000 hallgatónak ad otthont, ebből 3000 külföldi. Stellenbosch gyönyörű fekvésű és enyhe mediterrán éghajlatú település, ezért tökéletes hely a szőlőtermesztéshez. A dél-afrikai boripar több mint 1 millió liter bort termel évente, Stellenbosch a szőlőtermesztés és a szőlőtermesztési kutatások elsődleges helyszíne.

Republic Of South Africa Stellenbosch: University: 'stellenbosch Foundation'
A szőlészeti kutatások egyik világszintű központja. /Getty

Alexandriai Egyetem – Egyiptom

Alexandria világ egyik legősibb és legcsodálatosabb városa, történelme egészen a civilizáció születéséig nyúlik vissza, ennek köszönhetően története egyedülálló. A várost időszámításunk kezdete előtt 331-ben alapították, közismert világítótornyát II. Ptolemaiosz építette Krisztus előtt 280 körül. Az 1938-ban alapított Alexandriai Egyetemen jelenleg körülbelül 130 000 hallgató tanul. Honlapja szerint a kutatás prioritásai közé tartozik a biotechnológia, a nanotechnológia, az automatizálás, a mérnöki tudomány és az energia kutatás.

Ancient Library To Reopen In Egypt
Az Alexandriai Egyetem Könyvtára. /Getty

Tomszki Állami Egyetem – Oroszország

A Tomszki Állami Egyetem Szibéria legrégebbi egyeteme. Az eredetileg 1880-ban alapított intézményben az orvostudomány volt az egyetlen tanulmányi terület. Jelenleg 20 000 hallgatója van lenyűgöző kutatási kínálattal és tudományos lehetőségekkel. Az egyetemen 10 múzeum, egy herbatórium, a Szibériai Botanikus Kert, úszómedencék és egy nagy kutatókönyvtár is található, amelyek mindegyike egzotikus és izgalmas légkört teremt a tanuláshoz. A Tomszki Állami Egyetem világhírű a Félvezető Anyagok és Technológiai Kutatóközpontjáról és az Elméleti Fizikai Kutatóközpontjáról.

Tomsk State University, Main Building (late 19th Century), Tomsk, Russia; 1999
Szibéria legrégebbi egyeteme. /Getty

Izlandi Egyetem – Izland

1911-ben mindössze 45 hallgató kezdte meg tanulmányait az Izlandi Egyetemen, a bölcsészet, a teológia, az orvostudomány vagy a jog területén. Ma már 14 000 hallgató tanul itt, ezzel az egyetem a legnagyobb önálló munkahely az egész országban. Reykjavík, a világ legészakibb fővárosa, mintegy 200 000 lakosú, története a 9. századi skandináv korig nyúlik vissza. Izland klímája és kultúrája egyedülálló lehetőségeket biztosít a kutatásokhoz az Északi Vulkanológiai Központban, az Árni Magnússon Izlandi Tanulmányok Intézetében és a Vigdís Finnbogadóttir Idegennyelvi Intézetben. Ezen adottságai és környezete miatt az Izlandi Egyetem előkelő helyen áll a világ legegzotikusabb iskolái között.

Reykjavik University
Százhúsz éve csupán negyvenöten tanultak itt. /Izlandi Egyetem