Barion Pixel Rippl-Rónai József évtizedek óta nem látott műve az Art and Antique Budapest kiállítás és vásáron – Coloré

Rippl-Rónai József évtizedek óta nem látott műve az Art and Antique Budapest kiállítás és vásáron

2024. 03. 03.

Közel 80 év után az Art and Antique Budapest kiállítás és vásáron néhány napig újra látható a Rippl-Rónai József egyik ikonikus festménye a kukoricás korszakából. A festményt a Virág Judit Galéria standján tekintheti meg a publikum. Az év legnagyobb művészeti seregszemléje 40 galéria részvételével február 29. és március 3. között várja a látogatókat a Bálnában.

Az Art and Antique immáron hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit. Idén minden eddiginél több, 40 galéria vesz részt a művészeti seregszemlén. A festményeken – köztük Reigl Judit, Hantaï Simon, Batthyány Gyula alkotásain – kívül nívós bútorokat, értékes szőnyegeket, egyedi ékszereket, szobrokat, antik könyveket és egy rendkívül értékes, a Kossuth-családhoz köthető ezüst étkészletet is megnézhet/vásárolhat a közönség. Összesen több ezer műtárgy várja a látogatókat máricus 3 vasárnap 19:00-ig.

Az Art and Antique minden évben érdeklődők tömegét vonzza, ez az a hely, ahol a legigényesebb műgyűjtők és a laikus érdeklődők is megtalálják számításukat. A műtárgyak értéke a pár tízezer forinttól több százmillió forintig terjed. Örülünk, hogy itt évente találkozik egymással a szakma és a közönség

mondta el Tausz Ádám főszervező.

1947-ben láthatta utoljára a nagyközönség Rippl-Rónai József Szentpáli búcsú című nagyméretű, látványos festményét, amely műgyűjteményekben, a publikumtól elzárva töltötte az elmúlt évtizedeket. Az alkotást az Art and Antique kiállítás és vásáron állítják ki a Virág Judit Galéria standján.

Rippl Ronai Festmeny 1
Rippl-Rónai József Szentpáli búcsú című festménye

A képet Rippl-Rónai 1912-ben festette egy zalai kis faluban, Szentpálon. Ez a festő híres és egyedi kukoricás korszakának egyik ékköve, szépsége mellett különleges azért is, mert Rippl-Rónai életművében kevés a tömegjelenetet ábrázoló kép

– mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. Rippl-Rónai József az egyik legmagasabban értékelt magyar festő: 2022-ben 300 millió forintért kelt el A geszti kastély kertjében című alkotása a Virág Judit Galéria aukcióján.

A közönségnek ma (március 3. 19:00 ig) megcsodálhatja a nagyméretű, impozáns festményt. 

A kiállítás megnyitóján részt vett D. Tóth Kriszta, az Audi Magyarország márkanagykövete és Gereben Katalin, az Equilor Fine Art ügyvezető igazgatója és az Equilor gyűjtemény kurátora.

Megszolalok 1
Art and Antique kiállítás megnyitó

Az Art and Antique idén is szervez jótékonysági árverést, amelynek kedvezményezettje az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány.

Született művészetimádóként ez a kiállítás sem maradhatott ki a család heti programlistájától. Ha szombat, akkot kiállítás. Természetesen az immár tíz hónapos alkotóművészet rajongó bébimet sem hagytam otthon, aki egyre inkább kifejezi számomra, hogy melyek azok a festmények, amik felkeltik az érdeklődését. A már említett Rippl-Rónai kép és a művész többi itt látható alkotása előtt például percekig elidőztünk. De a fiatal alkotók közül is megtalálta a maga kedvenceit Szőke Lili, Dóra Ádám, és Szolnoki Szablcs képét nézve is boldog tapsolással fejezte ki tetszését.

Annak, akinek még nincs vasárnapi programja mindenképpen érdemes ellátogatni a kiállításra, hiszen az Art and Artique, ahogy azt már tőle megszokhattunk idén is számtalan csodálatos alkotással várja a művészetkedvelőket.

Az Art and Antique vásáron résztvevő galériák 2024-ben: 

Ancora Contemporary Gallery, Ar2day Gallery, Artcore Antik & Design, BÁV ART Aukciósház és Galéria, Bernabo Art Furniture, Budapest Poster Gallery, Deák Erika Galéria, Einspach Fine Art & Photography, Erdész Galéria, Faur Zsófi Galéria, Festményvizsgálati Labor, Heart and Cherry Limited Editions Galéria, Horizont Galéria, Inda Galéria, Initio Arts & Design, K Galéria, Kálmán Makláry Fine Arts, Kilim Szőnyeg, Kisterem Galéria, Központi Antikvárium, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Monád Galéria, MYTHOS, Nagyházi Contemporary, Nemes Galéria, Neo Deco, Neves Kor-Társ Galéria, November Galéria, Nudelman Numismatica, Opera Antikvitás, Passage Galéria, Primtex, Pro-Art Frame, Resident Art Galéria, Szikra Galéria, Várfok Galéria, Viltin Galéria, Vintage Galéria, Virág Judit Galéria.

Nyitókép forrása: Art and Antique