Barion Pixel A világ 5 legjobb dobosa – Coloré

A világ 5 legjobb dobosa

2023. 01. 16.

A zenekarok zöme néma lenne dobos nélkül. Számtalan világhírű banda van, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dobos is a legjobbak között van. Mi tesz utánozhatatlanná egy dobost, és ami a legfontosabb kérdés: ki a világ öt legjobbja?

A dobosok jelenléte zenei iránytól függően a legtöbb zenekarban nélkülözhetetlen. A ritmus nélkül nemcsak a zene lenne más, hanem a zenészek belépése is nehézkesebb lenne. Számtalan ismert dobos van: a Beatles-ből ismert Ringo Starr, Phil Collins, Roger Taylor vagy Stewart Copeland nevét a legtöbben ismerik, hiszen világhírű bandákban zenéltek. A legjobb dobosok listájában mégsem kaptak helyet, és ennek oka nem az, hogy nem elég jók!

A zenészek helyzete nem egyszerű, hiszen számtalan feltételnek meg kell felelniük ahhoz, hogy jónak minősítsék őket. Ilyen a technika, a koncertek és a díjak száma, az időzítés vagy éppen a személyes szimpátia. Egy jó dobos képes rá, hogy csupán a saját hangszerével szórakoztató előadást hozzon létre.

A nemrégiben kiadott lista e feltételek felhasználásával gyűjtötte össze a legjobbakat, ám a készítők tisztában vannak vele, hogy rendkívül nehéz sorba állítani a zenészeket.

A világ öt legjobb dobosa

Ginger Baker

Ginger Baker neve ismerős lehet a Cream and Blind Faith együttes kedvelőinek. Ginger Baker Eric Clapton oldalán játszott a bandában, és az elsők között volt, aki két lábdobbal dolgozott, és szóló felvételeket is készített. Remek érzéke volt a hangszer használatához, így több műfajban is kiváló volt, de a szakértők leginkább bebop- és jazzdobosnak tartották. Ennek oka leginkább abban rejlett, hogy tanára Phil Seamen, jazzdobos volt, ám Baker egy idő után átállt arra, hogy önmagát fejlessze. Ettől lehetett az, aki.

Neil Peart

A Rush dobosaként ismertté vált Neil Peart nemcsak dobos, hanem szövegíró hírében is állt. A zenekar egy komoly válogatás után választotta őt zenésztárként, mert a The Who dobosára, Keith Moonra emlékeztette őket. Végül Peart kinőtte magát, és az egyik legtechnikásabb dobos lett. Hatalmas dobszerkót tudhatott magáénak: a hangszer 360 fokban körbevette, ami által kivételes dolgokra volt képes. Neil Peart a zenélés és a szövegírás mellett hét könyvet is kiadott.

Bernard Purdie

Bernard Puride, azaz művésznevén Mississippi Bigfoot egykor a legkeresettebb dobosok között volt. Rendkívül sok emberrel együtt megfordult a színpadon. Egyik titka a tökéletes ritmustechnika volt, így olyan műfajokban is kiválóan mozgott, mint a blues, a swing és a funk.

John Bonham

A Led Zeppelin dobosaként ismert John Bonhamet a világ egyik legjobb dobosaként tartják számon. Ezt a nézetet még az olyan elismert dobosok is alátámasztják, mint Dave Lombardo vagy Dave Grohl. Bonham ösztönösen használja az ütőit, és rendkívüli sebességgel képes ütni a dobokat. Első dobfelszerelését 15 évesen kapta, és nagyrészt önmagától jött rá a dobolás mikéntjére. Az általa szólóban előadott Moby Dick színpadon egy húszperces darab is lehet, melynek minden pillanata élvezetes.

Keith Moon

A már fentebb említett Keith Moon is belekerült a listába, mint a The Who dobosa. Merészen bánt a hangszerével, és a dalok legváratlanabb pontján helyezett el egy-egy ritmust. Nem volt híve a dobszólónak, olyannyira, hogy még színpadon, nagykoncerten sem volt szólója, hiába tapsolta vissza a közönség. Nem állt könnyű ember hírében: a koncertek végén tönkretette a dobfelszerelését, és több hotelszoba berendezésével is hasonlóan tett. Csupán 32 évet élt, mindennek ellenére vitatatlan nyomot hagyva a zenészek között.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix