Barion Pixel A legjobb életrajzi filmek zenészekről – Coloré

A legjobb életrajzi filmek zenészekről

2021. 02. 07.

2018-ban a Queen legendás frontemberéről, Freddie Mercuryról szóló Bohém rapszódia lett az egyik legnépszerűbb a zenészeket bemutató életrajzi filmek műfajában. A következő évben volt a Rocketman premierje, mely Elton Johnról szólt, de persze korábban is készültek olyan alkotások, melyek középpontjában a zenetörténelem nagyjai álltak, ezekből szemezgettünk most.

Amadeus (1984)

amadeus
Forrás: YouTube

A zseniális zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart életéről szóló film volt az egyik első ebben a műfajban. Az a Milos Forman rendezte, akinek a Hairt és a Száll a kakukk fészkére című filmeket köszönhetjük. Mozartot Tom Hulce, feleségét Constanze-ot Elizabeth Berridge játszotta.

Sid és Nancy (1986)

Az angol punkegyüttes, a Sex Pistols frontemberének (Sid Vicious) és barátnőjének (Nancy Spungen) kapcsolatát mutatja be az 1986-os Sid és Nancy. A főszerepekben az ezerarcú Gary Oldmant és a vásznon ezzel a filmmel debütáló Chloe Webbet láthattuk.

The Doors (1991)

doors
Forrás: YouTube

1965-ben alakult meg a kor egyik legnagyobb hatású rockzenekara, a The Doors, élén a karizmatikus Jim Morrisonnal. A bandáról, Morrisonról és szerelméről, Pamela Coursonról 1991-ben készítettek filmet, melyben a szerelmeseket Val Kilmer és Meg Ryan játszották. A zenekar elégedetlen volt a róluk szóló filmmel, szerinte a készítők sok jelenetben őrültnek állították be a 27 éves korában elhunyt frontembert.

Ray (2004)

Jamie Foxx alakította a legendás Ray Charlest a 2004-ben megjelent életrajzi alkotásban, méghozzá olyan jól, hogy elnyerte érte az Oscart is. Sajnálatos módon a zenész már nem érhette meg a premiert, mert a bemutató előtt pár hónappal elhunyt.

A nyughatatlan (2005)

A legendás countryénekes, Johnny Cash áll A nyughatatlan c. film középpontjában, mely azt mutatja be, hogy küzdött démonaival, hogyan vált híressé, és hogy miért kellett választania felesége és szerelme, June Carter között. Casht Joaquin Phoenix, a szintén énekes Cartert pedig Reese Witherspoon formálta meg, utóbbinak Oscar-díjat is ért az alakítás.

Piaf (2007)

piaf
Forrás: YouTube

A 2007-ben bemutatott brit-cseh-amerikai film Édith Piaf sanzonénekesnő életének momentumait idézi fel. Marion Cotillard olyan zsenialitással adta vissza honfitársnője mimikáját és jelenségét, hogy Oscar-díjjal jutalmazták érte, így ő lett az első olyan francia színésznő, aki egy Franciaországban forgatott filmért kapott ilyen elismerést.

I’m Not There – Bob Dylan életei (2007)

A kicsit sem szokványos életrajzi filmben hat színész játszotta el Bob Dylan „életei” által megalkotott hat karaktert, így ennyi különálló szálat követhetnek a nézők. Mindegyiküknek más neve és kinézete van, az alkotás csak az elején és a végén utal a zenészre. Érdekesség, hogy Cate Blanchett volt az egyik színész, aki Dylant alakította, illetve ez volt Heath Ledger utolsó filmje, mely még megjelent halála előtt (a Batman: A sötét lovag, amiben Jokert alakította, már későbbi premiert kapott.)

Get on Up – A James Brown sztori (2014)

https://www.instagram.com/p/CFKtGLXgCWk/

A tavaly elhunyt Chadwick Boseman alakította a mindössze 49 nap alatt leforgatott életrajzi filmben a soul legjelentősebb énekesét, James Brownt. a A mozit jól fogadták a kritikusok, a jegypénztáraknál pedig több, mint 33 millió dollárt gyájtött be.

Borítókép forrása: YouTube