Barion Pixel Ezért szerettük A füredi lány-trilógiát – Coloré

Ezért szerettük A füredi lány-trilógiát

2024. 10. 05.

A Füredi lány Karády Anna első regénye volt, mely idővel trilógiává duzzadt. Nemcsak a történettel gazdagodhattunk azonban általunk, hanem annál sokkal többel!

Karády Anna azon ritka írók közé tartozik, akiknek az első regénye hatalmasat tarolt. A füredi lány sikere ugyanis második és harmadik részt is kikövetelt magának, így belépve a trilógiák sorába.

Természetesen itt is a borító teszi az első benyomást az emberre, ami akárcsak maga az írónő, végtelen eleganciát hordoz úgy külsőleg, mint belsőleg, hiszen miután kinyitjuk, csodás képek fogadják az olvasót.

Az írónő tökéletes módját találta meg annak, hogy utazzunk az időben, és ez nem a szó átvitt értelmében értendő, hiszen a főszereplő valóban a mi világunkból a XVIII. században találja magát. Már ez igen komoly kérdést vet fel az olvasónak. Mit tennénk hasonló helyzetben, hogyan oldanánk meg, meg tudnánk egyáltalán oldani?

A Füredi lány-trilógia

A trilógia olvasói pontosan tudják, hogy a főszereplő, Anna sodródott az árral, és végül megoldotta. Szerelmes lett, és beilleszkedett a korba, ahol találta magát. Történelmi ismeretei bár hiányosak, láthatóan sok olyan személyt ismert a könyvekből, akiket majdani férje emleget. Vajon mi is hozzá tudnánk szólni a beszélgetéshez? Vannak olyanok a történelmi ismereteink? Nem megválaszolandó kérdés, csupán elgondolkodtató, hogy a mai tudásunkkal mi mindent tudnánk használni egy, ezt megelőző században.

A Füredi lány trilógia nemcsak szórakoztat, hanem tanít is / Fotó: Karsa Tímea
A Füredi lány-trilógia nemcsak szórakoztat, hanem tanít is / Fotó: Karsa Tímea

A kötetekből látható, hogy Karády Anna rendkívüli kutatómunkát végzett azért, hogy a szórakoztatás mellett tanítson is, mindezt észrevehetetlenül. A különböző gyógyítási módok vagy éppen háztartási fortélyok mind gazdagítják a tudásunkat, és egy letűnt kor elveszettnek hitt praktikáit sajátíthatjuk el.

Karády Anna egy teljesen másik, mégis valaha létező világba kalauzolt el bennünket. Habár egy ízig-vérig szerelmes történetet olvashattunk, mégis rengeteget tanulhattunk valaha volt emberek viselkedéséről, sémáiról, hagyományairól és gondolkodásmódjáról.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea