Barion Pixel 55 éve alakult a Bee Gees – 10 kedvenc dalunk a Gibb-testvérektől – Coloré

55 éve alakult a Bee Gees – 10 kedvenc dalunk a Gibb-testvérektől

2023. 12. 26.

A Bee Gees hosszú pályafutása alatt számos emlékezetes dalt hagyott örökül. Ezekből válogattunk.

A Bee Gees tagjai a három Gibb-fivér, Barry, Robin és Maurice voltak. Éppen idén ötvenöt éve annak, hogy megalapították zenekarukat, s bár a tagok közül már csak Barry él, a rendelkezésükre álló évtizedekben maradandó dalokat alkottak.

A Gibb-gyerekek apukája, Hugh is zenész volt, így gyermekeinek volt honnan meríteniük. Barry volt az, aki elsőként megismerkedett a rockzenével, amikor is egy tévéműsort nézett, és rögtön eldöntötte, hogy zenész lesz, és gitározni akar. Tizenegyedik születésnapjára meg is kapta első gitárját, és testvéreivel képzeletbeli zenekart alapítottak. Amikor Barry tizenkét éves volt, a család felkerekedett, és Angliából Ausztráliába vándorolt, és itt kezdődött el a Bee Gees karrierje.

10 dal a Bee Gees-től

Nem volt könnyű kiválasztani azt a tíz dalt, ami a legmeghatározóbb, hiszen számtalan Bee Gees-dal ismert, sőt, sok esetben az ember nem is feltétlenül tudja, melyik bandát hallja. Jellemző azonban a magas hang, így ha ez is szerepet játszik egy nótában, könnyebben megállapíthatjuk, hogy kitől is származnak a kellemes, lírai dallamok.

How Deep Is Your Love

Az 1977-es dal a Szombat esti láz című film egyik betétdala volt. A ma is élő Barry Gibb személyes kedvencének tartja ezt a dalukat mind közül. A dalt Barry és társszerzőjük, Blue Weaver írta. Mint visszaemlékeztek, egymás után dobálták be a lehetséges akkordokat, és próbáltak rácsatlakozni egymásra. Bár volt szó arról, hogy másnak adják a dalt, végül a menedzserük azt mondta nekik, hogy ezt a dalt senki másnak nem szabad elénekelni, csakis nekik, hármuknak.

Massachusetts

Az 1967-es dal készülésének körülményei ködösek, ugyanis a testvérek másképpen emlékeznek rá. Robin szerint egy csónakban ültek, amikor megírták, amikor is New York körül hajókáztak. Ezzel ellentétben Barry szerint egy hotelszobában írták meg a dalt, az inspirációt pedig azt adta, hogy hihetetlennek tartották, hogy New Yorkban vannak.

Stayin’ Alive

A Stayin’ Alive az a dal, amit senkinek nem kell bemutatni, hiszen az egyik legismertebb Bee Gees sláger. Ez is a Szombat esti láz című filmhez készült. Titka a szerzők szerint abban rejlik, hogy motiváló erővel bír, ugyanis az emberek a nehéz időkben erőt merítenek belőle: küzdeni kell a világgal, de mi túléljük a nehézségeket.

Night Fever

A már többször említett Szombat esti láz címadó dala. Ennek a dalnak is Blue Weaverhez volt köze, aki egy hatvanasévekbeli dalt, a Theme from A Summer Place-t játszotta, amikor Barry belépett az ajtón, ám teljesen másnak hallotta, és a fejében megszülető dallamot helyben átültették szintetizátorra. Ebből lett a Night Fever.

Secret Love

Az 1991-ben megjelent dal az együttes tizenkilencedik stúdióalbumán található. A kislemez meglepő módon leginkább az európai országokban futott be, az Egyesült Államokban meg sem jelent kislemezként.

You Should Be Dancing

A You Should Be Dancing egyike a Szombat esti láz című filmben hallható daloknak. Ez volt az első olyan szerzemény, amiben Barry Gibb végig falzettben énekelt. A falzett egyfajta éneklési mód, mely során fejhangon énekelnek a férfiak.

More Than a Woman

Az 1977-es szerzemény nem meglepő módon szintén a Szombat esti láz zenéi közé tartozik. Bár a Bee Gees írta a dalt, számos más előadó is felénekelte, így a Bee Gees verziója Amerikában és Angliában meg sem jelent, így csupán Európa különböző országaiban ismerték.

I’ve Gotta Get a Message to You

Az 1968-as dal egy olyan férfiról szól, aki a kivégzésére vár, és egy villamosszékben ülve kérleli a lelkészt, hogy egy utolsó üzenetet adjon át a feleségének. A férfi a felesége szeretőjét ölte meg, ezért került börtönbe. A dal készültekor az alapot csupán az adta, hogy valakinek az élete forog kockán, és mi lenne az, amit utoljára elmondana, és kinek szólna az üzenet.

To Love Somebody

A banda első albumán szereplő dalt Barry Gibb írta Robert Stigwoodnak, aki felkérte őt arra, hogy személyesen neki írjon egy dalt. Szövegét illetően felmerülhet pár kérdés, ám a szerző állítja, nincs háttérüzenetet vagy homoszexualitás a dalban, csupán leírta, mekkora csodálatot érez Robert Stigwood tehetségét látva.

Words

A dal meglepő módon egy vita után íródott. Robin Gibb visszaemlékezése szerint ő és Barry is éppen egy vita után voltak valakivel, és mivel pontosan ugyanabban a hangulatban voltak, átbeszélték, és rájöttek, hogy a viták valójában nem szólnak semmiről: csak szavak, amik tehetnek boldoggá és szomorúvá is.

Nyitókép forrása: Getty Images

/szelavi/kultura/55-eve-alakult-a-bee-gees/