Barion Pixel 10 magyar dal autókról, nem csak kocsiban hallgatásra! – Coloré

10 magyar dal autókról, nem csak kocsiban hallgatásra!

2023. 04. 13.

A különböző tárgyak számos művészeti ágat megihlettek már. Hirtelen ötlettől vezérelve elgondolkodtam, hogy van-e dal autókról, és kevés gondolkodás után több magyar darab is eszembe jutott!

Míg elmerengtem azon, hogy létezik-e dal autókról, több olyan is eszembe jutott, ami bár kocsikhoz köthető, nem róluk szól. Ilyen a Neoton Família 220 felett című szerzeménye, amiben inkább a sebesség kap szerepet, így a kört szűkítvén nem került bele a listába. Ugyanez a helyzet a Republic 67-es út című dalával is, hiszen bár az autót juttatja az ember eszébe, mégsem szerepel a címében és tartalmában sem a jármű.

10 magyar dal autókról

A lista biztosan nem teljes, hiszen számtalan olyan dal van, amiben fontos szerepe van magának a járműnek. Ennek ellenére valódi nosztalgiavonat – akarom mondani nosztalgiaautó! – mert tele van régi slágerekkel, amik akkor is sokat jelenthetnek, ha épp nem az autók miatt jutnak eszünkbe.

Meseautó

Az egyik első magyar dal a témában kétségkívül az 1934-ben készült Meseautó című filmben hangzik el. Ilosvay Gusztáv éneke tündérmesébe illő, nemkülönben a történet, amikor is Vera (Perczel Zita) elképzeli, ahogy álmai autójában ücsörög.

KFT – Autótemető

A KFT utánozhatatlan szövegei az Autótemető című dalban is visszaköszönnek. A szerzemény meglepő részletességgel mutatja be, hogy mi is várhat ránk egy autótemetőben: rúzsfoltos cigarettavég, rozsdás vasrugó, elszórt üvegcserép. Mindemellett a költői képek sem maradnak ki: ,,autótemető, az országút királya eltiport, béna vasmadár”.

Cserháti Zsuzsa, Horváth Charlie – Száguldás, Porsche, szerelem

Cserháti Zsuzsa és Charlie 1984-es duettje valójában egy sorozat zenéje, ám korántsem a sorozat miatt emlékszünk rá, annál is inkább, mert a Szálka hal nélkül főcímzenéje meglehetősen visszafogott változata a Száguldás, Porsche, szerelemnek, ám amit jobban ismerünk, így szól:

Waszlavik László – Hier ist mein Auto

Az 1985-ös szerzeményben Waszlavik László állított emléket a kor egyik autójának, a Velorexnek. A dalszöveg egyszerűsége elvész a klip sokszínűsége mellett, ami pillanatok alatt visszarántja az embert a ’80-as évek gondtalannak hitt éveibe.

Exotic – Trabant

Nem maradhat ki a listából az a dal, ami egy igazi klasszikus autóról, a Trabantról szól. Az Exotic együttes dala 1989-ben látott napvilágot, és a mai napig népszerű, ám ma már inkább a retró-faktor miatt. A szövegből sok minden kiderül erről a masináról, például az, hogy szervokormány még sehol sem volt, lásd: ,,izomból tekerem a kormányt”. Ennek ellenére a dal azt sugallja, hogy ez az autó maga a csoda, mégis érezhető benne, hogy ez azért nem az igazi: ,,keleti kényelem, nyugati izgalom”. Bár Trabantot ritkán láthatunk az utakon, a dalnak hála sok-sok generáció fog még hallani erről a ,,csodaautóról”.

Halász Judit – Az én autóm

Természetesen az autó a gyerekek körében is igencsak népszerű volt, ezért több dal is született róla. Bródy János szerzeményét Halász Judit adta elő az Ismeretlen ismerős című albumon, és ahogy gyerekdalhoz illik, ez az autó egyenesen a Holdig elvisz!

100 Folk Celsius – Tifi-töfi

A rendkívül jó hangulatú dal az együttes azon korszakából származik, amikor a felnőttdalok helyett már gyerekdalokat írtak és játszottak. Szerencsére ehhez készült klip is, ami mai szemmel nézve igazi nosztalgia, mert dalban hallható összes autó szerepel benne.

United – Hófehér Jaguár

Csaknem tíz évet autózunk az időben, amikor is a United bemutatja az egyik legnagyobb slágerét, a Hófehér Jaguárt. A korántsem retró korszakból származó dal bár már majdnem 25 éves, nem kopott az utóbbi években. Mondanivalója egyszerű: egy fiatal srác szeretne mindent bevetni egy lány meghódítása érdekében, így előadja, hogy egy hófehér Jaguár birtokosa. Ez természetesen nem igaz, így reméli, hogy nem fog kiderülni a turpisság.

Quimby – Autó egy szerpentinen

Ezt a dalt 2011-ben az egész ország ismerte, mégpedig egy reklámnak hála. Bár abban csak részletet hallhatunk, kis kereséssel megtalálja az ember a Quimby dalát, az Autó egy szerpentinent. A klipje feltehetően Horvátországban készült, aminél jobb helyszínt nem is választhattak volna a fiúk, mert ha valahol vannak szerpentinek, az bizony Horvátország!

Pál Utcai Fiúk – Bogár

Az Exotic-hoz hasonlóan a Pál Utcai Fiúk is egy bizonyos autótípusról emlékeztek meg, történetesen a Bogárról. Van itt minden: szimpatikus rabló, szex, tévé előtt sírás és persze a ,,kisbogár”.

Nyitókép forrása: Pixabay