„Nem attól hízik az ember, hogyha adott ételeket elfogyaszt, hanem attól hízik, hogyha túlzásba esik.” – Jerkovics Bogi, holisztikus táplálkozási tanácsadóval bulimiáról, ételintoleranciáról, testi és lelki egészségről beszélgettünk.
Nem attól hízik az ember, hogyha adott ételeket elfogyaszt, hanem attól hízik, hogyha túlzásba esik. Egy diéta után mivel ki van zsigerelve a szervezet nagyon gyakori a túlevés és a falásroham is. A gyökeres változtatás és változtatni akarás számomra az pont ebben rejlett, kellett egy határt húznom, hogy most már elég volt és ez nem mehet így tovább. Én nem titkolom, hogy bulimiás is lettem és akkor mondtam azt, hogy ez már tényleg nagyon nem normális, és nem fenntartható.
Egy folyamatos ördögi körben voltam, nyilván a diéta után kiéhezett a szervezetem, mindent szeretett volna, amit addig nem kapott meg. Ha egy falás roham tör rá az emberre, az köztudott, hogy ilyenkor nincs megállj. Amíg nem érzed azt, hogy degeszre etted magad, nem tudsz megállni. De ennek van egy lecsengése is a szervezetben, a tipikus jójó effektus, másnap vagy akár már aznap jön az őrületes sanyargatás. Ez a falásroham majd éhezés spirál azt eredményezi, hogy a szervezet tartalékol és ugye így jönnek fel a pluszkilók.
Rengeteget tanultam, amíg eljutottam ide, ahol most vagyok. Nagyon nagyon sok minden van még mindig, amit tanulnom kell a saját szervezetem kapcsán is, de tényleg ennek a diéta okozta balszerencsének köszönhetem a szerencsémet, a hivatásomat és a munkámat amit annyira szeretek. Azt gondolom, hogy az én ugyan nem könnyű történetemnek van egy szép oldala is, hiszen ennek köszönhetően találtam rá a hivatásomra, amivel másoknak is tudok segíteni.
Sok mindent tanított ez az út, elsősorban önfegyelmet, önbecsülést és önértékelést. Illetve azt, hogy a legnagyobb erő mindig bennünk van és magunkban kell keresni, nem külső megerősítésektől várni, bár hozzá kell tennem, hogy olykor jól jöhet egy kis bátorítás éppen ezért tartom fontosnak, hogy szorosan végig kísérjem azoknak az útját, akik tőlem kérnek segítséget. Fontos, hogy érezzék, hogy ott vagyok nekik mert én azt szeretném megtanítani mindenkinek, hogy hogyan egyenek jókat és nem azt, hogy mit nem szabad enni.
Gyakran tartasz mentes főzőtanfolyamokat, mindig is szerettél főzni? – vagy ez is mentes ételek kísérletezése közben érkezett meg?
Nagyon nagyon szerettem főzni, de igazán akkor szerettem meg a főzést, amikor a Konyhafőnökbe készültem. Tulajdonképpen ez úgy jött el az életembe, hogy akkor az első vállalkozásomban dolgoztam, ami egy diétás webáruház volt. Mentes alapanyagokkal kísérleteztem és így figyeltek fel rám a Konyhafőnökből. Viszont nagyon fel kellett készülnöm a műsorra mert hatalmasak voltak az elvárások. Én addig csak a legalapabb ételeket tudtam elkészíteni, egyszerű eljárásokkal. Rengeteget tanultam abban az időszakban, és így lettem a szériában a legjobb női versenyző, mindenféle alaptudás nélkül. Ekkor jött el az a pont, hogy tényleg beleszerettem a főzésbe. A mentesség mint olyan már adott volt, és ehhez mérten kezdtem el ebbe még jobban elmélyülni.
Utána jött a TV paprika, abban a főzős műsorban még jobban meg tudtam mutatni, hogy mennyire kreatívan és jókat lehet enni mentesen is. Imádtam. A főzés számomra kikapcsolódás is. A mentes tanfolyamaim indulásának oka pedig az volt, hogy láttam sokaknak mekkora nehézséget okoz az, hogy hogyan is bánjanak ezekkel a mentes alapanyagokkal. Így láttam, hogy erre hatalmas szükség van. Tényleg nagyon hasznosak ezek a tanfolyamok, rengeteg a pozitív visszajelzés. Imádom csinálni, szeretem azt a hangulatot, ami ott mindig kialakul, nagyon jó emberek gyűlnek össze és igazán családias a légkör. Havonta vagy kéthavonta, tehát a szezonálisan vannak a főzőtanfolyamok, most éppen márciusban lesz a következő.
Folytatás a következő oldalon!