„Nem attól hízik az ember, hogyha adott ételeket elfogyaszt, hanem attól hízik, hogyha túlzásba esik.” – Jerkovics Bogi, holisztikus táplálkozási tanácsadóval bulimiáról, ételintoleranciáról, testi és lelki egészségről beszélgettünk.
Az ételérzékenységek és hormonháztartási zavar szintén ennek köszönhető? – mik azok az ételek, amiket teljesen ki kellett vonnod az étrendedből az érzékenység miatt?
Mivel a fehérjebevitel tényleg kiemelkedően magas volt a diétában, ezért telítődött vele a szervezetem. Amiket az okozott kár miatt teljesen meg kellett vonnom magamtól azok a már említett tejtermékek és a tojás, illetve egészen fiatal koromtól kezdve nagyon tudatosan próbáltam táplálkozni, ezért a fehér lisztet illetve a cukrokat, amennyire csak tudtam kerültem 14 éves koromtól kezdve.
Nem vagyok gluténérzékeny, de mivel rengeteg reform alternatíva gluténmentes, valamint oktatásaimat is így tartom,emiatt a receptjeim nagy része is az gluténmentesen is készül, vagy megmutatom hogyan alakítható könnyedén azzá. Viszont, ha úgy alakul akkor megfelelő minőségben fogyasztok glutént is.
Mikor és minek a hatására jött el az a pont, hogy gyökeresen változtass? Mit tanított neked az az út amíg eljutottál oda ahol most vagy?
Fiatal koromtól kezdve mindig tudatos voltam, igyekeztem helyes életmódot követni a mozgás pedig pici koromtól szerves része az életemnek. Amikor viszont gyökeres változtatásra kényszerültem az nagy hízás után volt, amikor teljesen át kellett gondolnom az étkezésem alapjait. Tulajdonképpen az a probléma, hogyha az ember egy ilyen divat diétába kezd, akkor tényleg teljesen elképzelhetetlennek tartja azt, hogy mik lesznek azok az ételek, amiket fogyaszthat. Nekem nagyon jól megtanították, hogy mit ne egyek és hogyan ne egyek, de azt nem, hogy hogyan tudok helyesen táplálkozni és jókat enni.
Folytatás a következő oldalon!