Barion Pixel A kriptovilág női szemmel – interjú Glaser Anitával, a Kripteus egyik alapítójával – Coloré

A kriptovilág női szemmel – interjú Glaser Anitával, a Kripteus egyik alapítójával

2021. 09. 29.

A kriptopénzek egyre népszerűbbek hazánkban is, egyre többen bányásznak, kereskednek ezekkel a virtuális, de nagyon is valós pénzekkel.

Bár a pénzügyi szakmákban számos női vezető tevékenykedik, a kriptovalutába fektető és az ezen a piacon tevékenykedő nők aránya még mindig sokkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Már léteznek kifejezetten női kriptokonferenciák és más rendezvények, amelyek azt szolgálják elérni, hogy minél több nő érdeklődjön, betekintést és szakmai információkat szerezzen. A nők és a kriptopénzek világáról kérdeztük Glaser Anitát, pénzügy-számvitel szakokleveles közgazdászt, a Kripteus egyik alapítóját.

Kriptovaluta
Forrás: Panamyphoto

Hogyan kerültél kapcsolatba a kriptovilággal?

Pár éve az interneten szörfölve botlottam bele a „kriptovaluta bányászat” fogalomba, ami annyira idegen és ismeretlen volt, hogy rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Utánaolvastam, és egyre jobban kezdtem lelkesedni a kriptovilág iránt, azon belül is a blokklánc technológiában rejlő lehetőségek nyűgöztek le, ami meggyőződésem szerint rengeteg területet fog forradalmasítani a jövőben. Ahogy egyre mélyebbre ástam magam a témában, úgy lettem egyre biztosabb abban, hogy én ezzel a területtel szeretnék foglalkozni, mert hiszek abban, hogy a jövő technológiáival már ma lépést kell tudni tartani. Az alap szakterületem pénzügy-számvitel szakos közgazdász és adótanácsadó, egy saját könyvelőirodát vezetek, és itt is összeért a két szakterület. Jelenleg kriptós ügyletekre szakosodott adótanácsadóként és számviteli szakemberként definiálom magam, és alapítója vagyok egy magyar kriptós megoldásokra specializálódott tanácsadó startupnak, a Kripteusnak. 

Mi a legvonzóbb a pénzügyi, pláne a kriptopénzügyi szakmában?

Számomra az újdonságokkal való találkozás lehetősége a legvonzóbb. Ez a terület rohamosan fejlődik, a blokklánc technológia adta decentralizált pénzügyi és egyéb megoldások forradalmi újdonságokat hoznak akár a hétköznapi emberek életébe is. Izgalmas egy még jelenleg „vadnyugatnak” titulált területtel foglalkozni, mivel a legtöbb ország még nem tud mit kezdeni a decentralizált megoldásokkal, így a szabályozási környezet kialakulófélben van. Sikerként éltük meg tavasszal, hogy a Blockchain Magyarország Egyesülettel Kalocsai Kornél vezetésével részt tudtunk venni az első hazai kriptós törvényalkotási folyamatban, ami lefektette a kriptoeszközökkel végzett ügyletek szabályait a személyi jövedelemadó törvényben. Személy szerint én sosem gondoltam volna, hogy egy olyan földi halandó számára, mint én, elérhető lehet az az ember aki egy törvényszöveget megalkot, lehet vele beszélni, egyeztetni, ötletelni, és a végén az ötleteink, javaslataink bekerülhetnek egy törvény szövegébe. Ezt az élményt adta nekem az a konzultációs folyamat, amit Szatmári Lászlóval, a Pénzügyminisztérium Adóügyi államtitkárával folytattunk. 

Mennyi idő volt beletanulni, és mi volt benne a legszokatlanabb?

Két-három éve tanulom folyamatosan a kriptovilágot, és erre a területre is maximálisan igaz az, hogy minél többet tud az ember, annál inkább érzi, hogy mennyit kell még tanulnia. A kriptoeszközökön túl a blokklánc technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában, kezdve az okosszerződésektől a decentralizált pénzügyi rendszereken át (DeFi) egészen az NFT-kig, ami a művészetek vagy az ingatlan tokenizáció világába viszi el a blokkláncon alapuló megoldásokat. Tehát olyan nincs, hogy mindent megtanultunk. Napról napra jönnek ki új és még újabb megoldások, felhasználási területek, érdekességek, így ez az a világ, ahol sosem lehet unatkozni. 

Olyan szakmában dolgozol, amiben azért vegyes a női-férfi arány. Mi lehet az oka annak, hogy ennek a speciális kripto ágazatban igencsak kevés a nő? 

Talán az lehet az ok, hogy a kriptoeszközökhöz egy online, virtuális világban lehet hozzáférni, jellemzően IT-eszközökkel, azok használatával. Ezen a területen pedig egyértelműen erős a férfi dominancia. Elvont, fizikai síkhoz nem köthető gondolkodást igényel, sok esetben programozói tudást vagy ehhez közeli affinitást is, ami szintén a férfiakra jellemző inkább. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nők, akik ugyanolyan ügyesek például a kriptotőzsdei kereskedésben, mert szép számmal vannak, csak valóban arányaiban jelenleg a férfiaké ez a világ, egyelőre. Hiszem azonban, hogy hosszabb távon annyira be fognak épülni a mindennapi életünkbe a blokklánc technológián alapuló megoldások, hogy ez a jelenlegi egyenlőtlenség kiegyenlítődik; észre sem fogjuk venni, hogy egy általunk használt telefonos alkalmazás, ami megkönnyíti az életünket, kripto alapú, vagy blokklánc technológiát használ. 

Ért már megkülönböztetés szakmai férfi társaságban?

Szerencsére nem tapasztaltam megkülönböztetést. Általában adózási kérdésekkel fordulnak hozzám, illetve segítünk az ügyfeleinknek legálisan és biztonságosan hazahozni a kriptovilágban megtermelt jövedelmüket. Ez a tanácsadói munka a kriptoeszközöktől függetlenül is már nem egyértelműen férfias szakterület, ezért gondolom, hogy nem kell aggódnom a nemek közötti megkülönböztetés miatt. 

A nők gyakran szembesülnek az üvegplafon jelenséggel, a kriptopiac azonban kifejezetten szabadosságáról és korlátmentességéről híres. Mit érzel, a virtuális pénzügyi piacon eltörlődnek a nemek is, vagy azért érezhető továbbra is a nők alulreprezentáltsága?

A nők alulreprezentáltsága egyértelműen érezhető, de ahogy már korábban is írtam, szerintem ez a jövőben ki fog egyenlítődni, a virtuális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körű elterjedésével. 

Furcsa kérdés lehet, de nőként miért lehet érdemes belevágni ebbe a még nem annyira ismert piacba?

Nálam visszacseng az a tanács, amit az adótanácsadói képzésem alatt az egyik oktatónktól hallottam. Azt mondta, bármilyen szakterületen is dolgozol, nem érthetsz mindenhez, érdemes specializálódni valamire. Persze, ha szeretnéd élvezni is azt, amit csinálsz, ez a szakterület lehetőleg essen egybe a személyes érdeklődési köröddel. Tudom, nem egyszerű rábökni egy ilyen területre, de ha már egyszer szembejött, illik felismerni, és észrevenni benne a lehetőséget. Ugyanezt tudom tanácsolni a kriptovilág iránt érdeklődő nőknek is, hogy merjenek bátran belevágni, mert egy hihetetlenül érdekes világba fognak csöppenni, ahol rengeteg izgalmas kaland várja őket.