Barion Pixel 8 tipp a tökéletes kanapé kiválasztásához – Coloré

8 tipp a tökéletes kanapé kiválasztásához

2022. 11. 18.

A kanapé a nappali éke, és az egyik legfontosabb bútordarab a lakásban, ezért sem szabad elkapkodni a kiválasztását. Mutatunk néhány tippet, amit érdemes átgondolnod a vásárlás előtt.

A tökéletes bútorok megtalálása a lakásba nem kis feladat. A kanapé kiválasztása pedig különösen fontos, ugyanis itt nemcsak a dizájnról beszélünk, hanem a funkcióról és a kényelemről is. A kanapé a nappali középpontja, itt pihenünk meg munka közben, itt filmezünk esténként, itt beszélgetünk és szórakozunk a barátokkal, vendégekkel, ha meglátogatnak minket. Ehhez pedig elengedhetetlen a tökéletes ülőalkalmatosság.

Ezért hát a kanapé kiválasztásakor rengeteg mindent érdemes megfontolni, átgondolni. Nem szabad elsietni, és elcsábulni sem egy szépséges darab miatt, ami egyébként nem passzolna tökéletesen a lakásunkhoz, a stílusunkhoz és az elvárásainkhoz.

A tökéletes kanapé kiválasztása

Gondold át az életmódod

Mielőtt elvesznél a különböző kanapéstílusok útvesztőjében, szánj egy percet arra, hogy átgondold az életmódod, hogy miért igényled a kanapét a mindennapi életedben. Ha nagy családod van, akkor a szekcionált lehet a legjobb választás a számodra; ha háziállataid vagy gyerekeid vannak, jó ötlet lehet valamilyen foltálló kárpit kiválasztása; ha a pihenés és a kényelem a legfontosabb szempont, érdemes lehet megnézni a mozgatható kanapékat, amelyeknek a háttámlája dönthető. Ha néhány kulcsfontosságú „kötelező” szempontot figyelembe véve kezded meg a vásárlást, rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg.

Mérd le a teret

Az egyik legfontosabb lépés, hogy tudd, mekkora bútort keresel, mennyi helyed van a szobában. Érdemes úgy számolnod, hogy mindkét oldalon maradjon mellette némi hely.

Készíts fényképeket a szobáról, amiben bejelölöd, hogy hová tervezed a kanapét. Írd fel a lemért értékeket, amikhez ragaszkodj a vásárlás során. Ezenkívül fontos még tisztában lenned a bejárati ajtó szélességével, hogy át fog-e rajta férni egyáltalán, amikor be kell vinnetek. A lépcső méreteit és magasságát is mérd le, ha a kanapénak fel kell jutnia a lépcsőn.

Ha ezekre figyelsz, nem fogsz úgy járni, mint Ross a Jóbarátokból!

Határozd meg a kanapé tájolását

Szintén fontos, hogy vásárlás előtt döntsd el, hogyan szeretnéd elhelyezni a kanapét a helyiségben. Falhoz fogod helyezni, vagy egy szoba közepére, ahol a háttámla is látható lesz? Kell sarokdarab? Ezek a részletek segítenek kiküszöbölni minden olyan opciót, ami nem felel meg az igényeidnek.

Hogyan szeretsz a kanapén ülni?

Nyilvánvalónak tűnik, pedig nem mindegy a kényelem szempontjából, hogy hogyan szereted használni a kanapét. Teljesen el szoktál feküdni, inkább összegömbölyödve fekszel vagy csak ülni szoktál rajta? Szeretsz teljesen belesüppedni a párnába? Mindezek a kérdések fontosak a kanapé kiválasztásakor.

A párnák formája és kialakítása szintén fontos tényező lesz. Az üléshez és a háttámlához vannak rögzítve? Miből készültek? A habszivacs és a tollpárna jó választás, mivel a habszivacs struktúrát ad a párnának, a tollak pedig puhábbá teszik. De ha például fáj a hátad, érdemesebb keményebb háttáblát választanod.

Kanapé kiválasztás
Forrás: Shutterstock

Kárpit vagy bőr?

A kanapé szövete sem elhanyagolható. Ahogy már írtam, ha gyereked vagy háziállatod van, akkor érdemes valami foltokat jobban bíró, könnyen tisztítható darabot választani. Gondold át, hogy hogyan és milyen gyakran tudsz a kanapé tisztításával törődni, hogy le fogod-e takarni, vagy sem.

Az anyag mintája és színe is lényeges. A kanapé a nappali egyik legfontosabb darabja, inkább semleges színűt szeretnél vagy valamilyen feltűnő színeset, mintásat keresel? Választhatsz bőrt is, de figyelembe kell venned, hogy a bőr megváltozik és öregszik a folyamatos használat során.

Szerkezet

Egy jó minőségű, jó pár évig tartó bútor beszerzésének legnagyobb kérdése a vázszerkezet. Rengeteg olcsóbb lehetőség létezik a kanapé kiválasztásánál, de egy tartós elem vásárlása hosszú távú befektetés. A tömör keményfa keret a legjobb ötlet, ami jó minőségű és hosszú élettartamú ülőhelyet biztosít a számodra.

Stílus

Természetesen egy másik részlet, amelyet szem előtt kell tartani, a lakótérben már meglévő bútorok. Ha a székek, a kisasztal és a többi kiegészítő mind inkább hagyományos hangulatot áraszt, a kanapénál is ragaszkodj ehhez a stílushoz. Hasonlóképpen, egy modernebb otthonhoz általában modern kanapéra van szükség. Persze, keverheted is a stílusokat, csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba.

Karfa

Nem is gondolnád, hogy a kényelem szempontjából mennyire fontos a karfa. Bizonyosodj meg a kanapé kiválasztásakor, hogy ezt is ellenőrizted. Vannak puhább darabok, keményebb verziók, lehet túlméretezett vagy éppen ellenkezőleg, kicsi. Sőt az is lehet, hogy nincs szükséged karfára. Nem tűnik fontosnak, de hidd el, nem utólag akarsz rájönni, hogy számodra nem elég kényelmes a kanapé, amit drágán megvásároltál.

Kanapé kiválasztás
Forrás: Shutterstock

Forrás: Explore Home, Chloe Dominik

/otthon/lakberendezes/tokeletes-kanape-kivalasztas/