Barion Pixel Tippek, hogyan válasszuk ki a tökéletes lámpaernyőt és vázat (X) – Coloré

Tippek, hogyan válasszuk ki a tökéletes lámpaernyőt és vázat (X)

2023. 12. 18.

A ideális világítás lényege, hogy több szinten helyezzük el a lámpákat, melyek az eltérő funkciójú tereket megvilágítják. Ehhez nagyban hozzájárulhatnak a lámpaernyők és vázak is, hiszen egyedi kombinációjukkal átalakíthatják a helyiség hangulatát.

Kulcsfontosságú, hogy milyen színű, mintázatú, méretű, formájú búrát és vázat kombinálunk össze, nemcsak egymással, hanem a helyiség többi elemével is. A mömax lámpaernyők és vázak többféle variációját kínálja, melyek között hagyományos és modern stílusú darabok is találhatóak. Bár mindenkinek a személyes preferenciáján múlik, hogy milyen modellekkel dekorálja otthonát, néhány alapvető információt megadunk cikkünkben, hogy könnyebb legyen a döntés.

Forma és anyag

Az egyik legelső dolog, amit a lámpaernyők és vázak kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, ennek a két elemnek az egymáshoz illeszkedése. Nemcsak méretében, hanem formájában is jó, ha passzolnak egymáshoz a kiválasztott lámpaegységek. Alapvetően, hogy ha a váz szögletes formájú, akkor az ernyő fazonja is hasonlóan egyenes oldalú legyen. Míg a palack vagy váza alakú lámpatestekhez jobban passzolnak a kerekített oldalú búrák.

A formák kiválasztása után lépjünk tovább a lámpaernyő anyagának eldöntésére. A hagyományos ernyők anyaga vászon, pamut vagy karton. Amennyiben szezononként frissítjük a világítótestek búráját, akkor érdemes ezek közül választanunk. Az eleganciát sugárzó selyemernyők használata pazar hangulatot varázsol a helyiségbe, a fényt sejtelmesen engedi át az anyag.

Szín és mintázat

A lámpaernyők színének és mintázatának kiválasztása szintén fogós kérdés. Általában bármit választunk, lehetnek előnyei és hátrányai is döntésünknek. Biztonságos választás lehet a semleges, egyszínű lámpa, viszont ezzel a dekorációnk nem lesz mutatósabb. A mintás és színes ernyő bátrabb választás, azonban ügyeljünk arra, hogy a domináns szín visszaköszönjön a helyiség más drapériáiban vagy dekorációs elemeiben.

A szín- és anyagválasztást befolyásolhatja az is, hogy milyen funkciót szánunk a lámpának. Ha ugyanis hangulatvilágításként vagy a díszítés részeként használjuk, akkor a kevésbé fényáteresztő anyagú, sötétebb színárnyalatú lámpaernyőt vegyük meg. Amennyiben a lámpafényben olyan tevékenységet végzünk, mint az olvasás, a világosabb, a fényt jobban átengedő búrát preferáljuk.

Álló- és asztali lámpák

Az asztali és állólámpák ernyőjének mérete eltérő, néhány szabályt betartva azonban könnyen választhatunk ezek közül. Asztali lámpáknál két aranyaszabályra ügyeljünk:

  • A lámpabúra szélesebb legyen, mint a talp legszélesebb része
  • Az ernyő magassága maximum kétharmada legyen a váz magasságának

Az állólámpáknál kicsit egyszerűbben betarthatóak az alapok, hiszen elegendő a lámpa vázának talptól izzóig érő hosszát lemérni, azt néggyel elosztani. A kapott érték lesz optimális a lámpaernyő magasságát illetően. Arra mindkét lámpatípusnál ügyeljünk, hogy a lámpaernyőnek az égőt a szerelvényekkel együtt mindig el kell rejtenie.