Barion Pixel Roló vagy redőny az ideális választás az ablakra? (X) – Coloré

Roló vagy redőny az ideális választás az ablakra? (X)

2023. 11. 27.

Ez egy olyan kérdés, aminek kapcsán jó előre eldönteni a választ. Ez azonban korántsem egyszerű, mivel mindkettő mellett több érv is felsorakoztatható, ahogy ellenük is. Ezért is ajánlott még a döntés meghozatala előtt alaposan tájékozódni és figyelembe venni, hogy mégis melyik felel meg igazán az igényeinknek.

Az ablakroló számtalan helyzetben megoldást jelenthet

Az RS Ablak műanyag ablakaira is könnyedén felszerelhető egy roló, aminek nagy hatása lehet a belső hőmérsékletre. Nyáron a legfontosabb cél az, hogy a hő bejutását megakadályozzuk. Ilyenkor kerülnek képbe az árnyékolók. Ha a megfelelő árnyékolástechnikai eszközöket használjuk, akkor akár tíz fokkal is csökkenteni tudjuk a lakás hőmérsékletét. Bár ezzel nem tudjuk teljesen kiváltani a klímát, de az biztos, hogy kevesebb energiára lesz szükség az ideális hőmérséklet eléréséhez.

Egy ablakroló segítségével is elérhető ez a változás, amivel akár a villanyszámlán is tudunk spórolni. Ma már többféle kialakításból válogathatunk. Vannak olyan rolók, amelyekhez még fúrni sem kell. Egyszerűen tépőzárral kell felszerelni őket, illetve nagy előnyük, hogy vághatóak és többféle színben is elérhetőek. Fontos, hogy ezek általában inkább csak árnyékolnak, de a hőségtől nem védenek meg minket.

A következő kategória az, amelyeket az ablakkeretre lehet csíptetni. Ezeket is könnyen fel lehet helyezni. Thermobevonattal is el vannak látva, így több hőt képesek felfogni. Fontos azonban megemlíteni, hogy amilyen könnyű őket felhelyezni, sajnos gyakran olyan könnyen képesek leesni. A lakás hűvösen tartásához sem a legjobb megoldások. S ott vannak még bambuszrolók, amelyek inkább csak jól mutatnak, de igazán árnyékolásra sem érdemes őket használni.

A legideálisabb választás az alumíniumroló lehet, aminek a hő- és fényszigetelése is kiemelkedő.

Amikor már a roló nem elegendő

Ha árnyékolásról beszélünk, akkor több igényünk is lehet. Ha teljes sötétségre vagy minimális fényre vágyunk, akkor nincs jobb választás a redőnynél. Ez sokkal biztonságosabb megoldást jelent, mint a roló. Strapabíróbbak, nem kell amiatt aggódni, hogy könnyen elengednek és leesnek. Általában hosszú éveken keresztül hibátlanul működnek.

Nemcsak az ablakot védik, hanem a házban található értékeket és lakókat is. Több típussal is találkozhatunk, mivel elérhetők műanyag-, fa- és alumíniumredőnyök is.

A műanyag redőny lehet az egyik legjobb választás

Amikor a fény intenzitását akarjuk “szabályozni” vagy éppen a nyári melegben hűsölésre vágyunk, akkor a legjobb opciónak a műanyag redőnyök számítanak. Ezek a legelterjedtebbek a világon, ami nem véletlen. A zavartalan alvást biztosítják, ellenállnak a zord időjárási körülményeknek, és képesek teljes sötétséget varázsolni a lakásba.

A hőszigetelési képességük is kiemelkedő, így hosszú távon még a rezsiköltségeken is faraghatunk egy műanyag redőny segítségével.