Barion Pixel Mi mindent érdemes figyelembe venni az SPC padló választása során? (X) – Coloré

Mi mindent érdemes figyelembe venni az SPC padló választása során? (X)

2024. 03. 07.

Az SPC burkolatok egyre inkább elterjednek a köztudatban, nem hiába olyan népszerűek, hiszen rengeteg előnnyel rendelkeznek ezek a burkolóanyagok. A tartós felület, hatalmas stílus- és színválaszték, valamint az egyszerű lerakhatóság mind mellette szólnak. Ugyanakkor nem könnyű az otthonunkhoz tökéletesen passzoló darabot kiválasztani.

Az iFloor kínálatában lévő SPC padló választékban a legkülönfélébb darabok közül válogathatunk. Bármilyen lakberendezési stílus áll közel hozzánk, itt biztosan megtaláljuk azt, amit keresünk. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy néhány alapvető dologgal tisztában legyünk, hogy hosszú távon ne bánjuk meg a döntésünket. Az Alpha Vinyl mézeskalácsbarna padló például tökéletes választás lehet!

Döntés az igényeknek megfelelően

Köztudott, hogy a klikkes SPC padlót nagyon könnyű lerakni, így ennek megfelelően felszedni is. Ez viszont nem azt jelenti, hogy röviddel a lerakás után szeretnénk felszedni, mert rossz döntést hoztunk. A döntés során azt is mérlegelnünk kell, hogy a burkolat passzoljon életvitelünkhöz. Egy egyszerű példával élve, más típus passzol egy olyan családhoz, ahol kisgyerekek vannak, és egy olyanhoz, ahol rendszeresek a baráti összejövetelek és házibulik, esetleg egy olyan személyhez, aki szinte csak aludni jár haza.

Kopásállóság: az egyik legfontosabb szempont

A kopásállóság esetében figyelembe kell vennünk azt is, hogy a különféle helyiségekben eltérő igénybevétel jellemzi a burkolatot. Egy irodában, nappaliban vagy a közlekedőben jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve a burkolat, mint például a hálószobában.

A kopásállóságot az úgynevezett AC osztályozással jelölik. A kopásállóságot úgy tesztelik, hogy a felületen folyamatosan egy dörzspapírral borított golyót forgatnak. A gép addig számolja a fordulatokat, míg a kopás nyomai láthatóvá válnak. Minél több fordulat szükséges a kopás megjelenéséhez, annál jobb kopásállósággal rendelkezik a burkolat.

Az osztályozás AC1-től AC5-ig tart. Utóbbi a legjobb érték, amelynek esetében a padló 6500 fordulatot is kibír. Ezeket a burkolatokat akár igazán forgalmas területeken is lehet alkalmazni. Sőt, az ilyen helyeken csak ezek a típusok jöhetnek szóba.

Alkalmazási osztály, avagy hol érdemes használni a padlót

A melegburkolatok leírásánál gyakran a kopásállóság után egy perjelet követően újabb két szám látható. Például AC5/33. Az első számjegy mutatja meg, hogy milyen környezetben ajánlott alkalmazni a padlót. A kettes szám a háztartásra utal, míg a hármas a kereskedelemre.

A második számjegy pedig a használat mértékére utal. Az egyes alacsony, a kettes közepes, a hármas magas, míg a négyes a nagyon magas igénybevételre utal. Ennek alapján a fentebbi jelölés magas kopásállóságra és nagymértékű kereskedelmi alkalmazásra utal. Áruházakban, üzletekben és osztálytermekben tökéletes választás.