Környezetünk színei

A környezetünk színei nagy hatással vannak ránk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy otthonunkban milyen színeket használunk. Magunkra vállalt lakberendezőként egyáltalán nem mindegy, hogy mibe öltöztetjük falainkat.

A lakberendezés egy komoly szakma. Ennek híján is nagyon ízlésesen be lehet rendezni a legközvetlenebb közegünket, de ha nem szeretnél túlzásokba vagy hibákba esni, akkor színesíteni kell a tudástáradon. A lakberendezés ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy milyen bútorokat és hová helyezel el, hanem figyelembe kell venni a színek harmóniáját. Ha ugyanis csak a formákra és a stílusok egyezőségére ügyelnél, de az árnyalatokkal mit sem foglalkoznál, könnyen lehet, hogy egy tarka, túlzásokba eső és káoszba vezető otthont kapnál saját magadtól.

Színes szabályok

A lakberendezők munkáját is segíti egy olyan eszköz, amelyet nem szégyen használni. Sőt, ez a kellék, amely nevének megfelelőn színekből áll össze. Méghozzá a három elsődleges színből (sárga, piros és kék), majd három másodlagos (narancssárga, zöld, bíbor) és hat harmadlagos árnyalatból áll. Ez összesen tizenkét színt jelent a színkörön. Az elsődleges árnyalatok nem kikeverhetők, ezek adhatják más színek alapjait. Használatukkal drámai, modern hatást érhetünk el. A másodlagos árnyalatokat az elsődleges színekből nyered, amelyek sokkal visszafogottabb és kellemesebb hatást kölcsönöznek az egyes tereknek. A harmadlagos árnyalatok az elsődleges és másodlagos színek keverékei, amelyek lágyabb átmenetet képezhetnek az egyes árnyalatok között. A színkör tehát segít megtalálni az otthonod megfelelő színeit. A semleges színek (fehér, fekete, szürke) ahhoz kellenek, hogy árnyalhass. A világosítást a fehér, a sötétítést a feketével, az árnyalást pedig szürkével érheted el.

Ahogy a kapcsolatokban is működhet, hogy az ellentétek vonzzák egymást, úgy a színekben, a lakberendezésben is jól mutathat együtt hideg és meleg szín. Meleg színeket használj olyan terekben, ahol a vidámság, a társasági élet a fontos. A hálószobában azonban nyugalomnak kell honolnia és ebben a hideg színek segítenek. Figyelembe kell venni a helyiség méretét is. A kicsi szoba meleg színnel való festése még inkább szűkítheti a teret. Az amúgy is nagy helyiségben történő hideg szín alkalmazása pedig csak még nyújthatja a teret optikailag.

A színek használata meghatározza a hangulatodat is, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen árnyalatokat használsz. Ahol nyugalomra vágysz, ott olyan szín legyen az uralkodó. A pezsgő élet helyszínéhez pedig ne zordságot keltő színekkel operálj. Vigyél oda már a színekkel is hangulatot.

Kép forrása: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!
NEKED AJÁNLJUK