Barion Pixel Kinek való a napellenző? (X) – Coloré

Kinek való a napellenző? (X)

2024. 01. 20.

A napsütötte erkélyek és teraszok nagyon kellemesek tudnak lenni a jó időben. Csak kiülünk ide reggel egy csésze kávéval vagy este egy pohár borral, de akár még étkezhetünk is. Kiváló terep a pihenéshez, a szórakozáshoz, a barátokkal való találkozáshoz, de családi programokhoz is ideális.

Ám amikor a kánikula közepén erősen odatűz a nap, már nem feltétlenül érezzük olyan jól magunkat. A káros UV-sugarak veszélyesek ránk nézve, de önmagában a túlzott meleg sem kellemes. Kényelmetlenséget okoz és végül mégis inkább bemenekülünk a házba. Mi lehet a megoldás, ha kint szeretnénk lenni a friss levegőn, de nem a forró napsütésben?

A Topredőny korszerű napellenzői megakadályozzák ezeket a kellemetlenségeket, hiszen segítségükkel árnyékos teraszt vagy erkélyt alakíthatunk ki. Jobb lesz a közérzetünk, a bőrünket sem érik a káros sugarak, úgyhogy mindenképpen előnyünkre válik. A napellenzők pozitív tulajdonságai azonban nem merülnek ki ennyiben. Nézzünk utána, hogy még miért jó ötlet felszereltetni!

Véd a magas hő ellen

A napellenző tehát megóv minket az erős napsütéstől, a teraszt vagy az erkélyt kellemes hőmérsékleten tartja, ezáltal mi is jobban érezzük magunkat. De emellett a belső helyiségekre nézve is pozitív a szerepe, hiszen ahogy leárnyékolja a teraszt, a szobába se jut be a kánikula.

A benti tárgyak a napsütés hatására felmelegednének, illetve a falak és a padló is. Ez tulajdonképpen szinte fűtőtestként működne a szobában a nyári napsütésben. Csak tovább melegedne az amúgy is forró szoba, de a napellenzővel ez is kiküszöbölhető.

Ahogy árnyékot vet a teraszra vagy az erkélyre, úgy az ablakokon át nem engedi be a tűző napfényt. Tehát a belső helyiségben is sokkal kellemesebb lesz a hőmérséklet, nem feltétlenül kell majd a klímát sem bekapcsolni.

Mitől véd még a napellenző?

Olyan is megeshet, hogy kint tartózkodunk a teraszon és elkezd esni az eső vagy feltámad a szél. A napellenző ezekben a helyzetekben is jól jöhet. Bár a nagyobb szelet nem bírja a konstrukció, úgyhogy ilyenkor igyekezzünk minél előbb feltekerni.

Az, hogy melyik mekkora széllel szemben ellenálló, a méretétől is függ. 35-40 km/h erősségű széllel bír el egy 5-6 méteres napellenző, az ennél kisebbek a 45-50 km/h-ás szélnek is ellenállnak.

A szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett helyeken, valamint nagyobb méretnél célszerűbb a motorizált kivitelt választani. Ezzel gyorsabban kieszközölhető a napellenző visszatekerése, mint a manuális típusnál.

Ha esik az eső vagy a hó

A napellenző ponyvája olyasmi, mint a vitorlavászon, ezért nagyon ellenálló és vízálló is egyben. Az anyaga szálankénti impregnálással készül, így kifejezetten taszítja a nedvességet és az egyéb szennyeződéseket is.

Mi ennek az előnye? Egy kisebb eső nem fog megártani, de a nagyobbakat is jól bírja, mivel a vászon áthatolhatatlan a víz számára. Ezért nem növekszik meg a ponyva súlya, nyugodtan pihenhetünk alatta. Ám havazás esetén mindenképpen húzzuk vissza, még mielőtt leesne a nagyobb hó. Attól már leszakadhat, és ha ráfagy a csapadék, nehéz lesz a szennyeződést a vászon károsodása nélkül eltüntetni.