Barion Pixel Hogyan zajlik a kulcsrakész házak tervezése? (X) – Coloré

Hogyan zajlik a kulcsrakész házak tervezése? (X)

2024. 01. 18.

Előbb vagy utóbb mindannyiunk életében elérkezik az a pont, amikor saját otthonra vágyunk, ilyenkor pedig több lehetőség közül is választhatunk. Az egyik, hogy ingatlant vásárolunk, majd a saját igényeink szerint felújítjuk, átalakítjuk, a másik pedig, hogy építtetünk egyet.

És még ez utóbbi esetében is több alternatíva áll a rendelkezésünkre, melyek közül az egyik a kulcsrakész ház építése. Ennek lényege, hogy egy generálkivitelezéssel foglalkozó cég az elejétől a végéig mindent elvégez, nekünk pedig a munkálatok végeztével csak be kell költöznünk.

A folyamat egyik első és legfontosabb lépése maga a tervezés, ami több feladatot, elintéznivalót is magában foglal. Ez nemcsak a kivitelezéssel együtt, hanem külön is kérhető. Mai cikkünkben ezt fogjuk kicsit jobban is górcső alá venni és elmondjuk, hogy milyen fázisokból áll.

Igények felmérése, helyszíni szemle

A profi tervezés mindenekelőtt az igényeink felmérésével kezdődik. A tervezőnek tökéletesen tisztában kell lennie azzal, hogy milyen házat képzelünk el, milyen igényeink, szükségleteink vannak az új otthonunkkal kapcsolatban.

Ez több mindent is magában foglal, többek között a funkcionalitással kapcsolatos igényeket – úgy, mint mondjuk a szobák száma, mérete, elrendezése, stb. –, a dizájn- és stíluspreferenciákat, az anyagi kereteket, valamint az esetleges jogi és környezetből eredő korlátozásokat.

Természetesen a helyszíni szemle is nélkülözhetetlen eleme a tervezési folyamatnak, hiszen a szakembernek meg kell bizonyosodnia arról, hogy az igényeink, elképzeléseink megvalósíthatóak-e.

Látványtervek elkészítése

Ezt követően elkészülnek a videók, illetve a 3D-s látványtervek, hogy már a tervezés kezdeti szakaszában is láthassuk a végeredményt és ne csak utólag derüljön ki, ha valamivel nem vagyunk elégedettek. Igény esetén kérhetünk változtatást, módosítást is.

Építési engedély iránti kérelem benyújtása

Ha elfogadtuk a terveket, akkor a szakemberek eleget tesznek a bejelentési, illetve építési engedélykérési kötelezettségeiknek. Különböző műszaki számításokat is végeznek, illetve a településképet illetően is konzultálnak az illetékesekkel, hogy semmi akadálya ne legyen a megvalósításnak.

Amennyiben nem akarunk foglalkozni az építkezéssel járó – sok esetben hosszadalmas és bonyolult – feladatokkal, akkor egy kulcsrakész ház felépítése remek döntés lehet számunkra. Mint ahogy a nevében is benne van, miután mindent leegyeztettünk, megbeszéltünk a szakemberekkel és a munka a végéhez ért, megkapjuk a kulcsot és nekünk csak egy dolgunk van: beköltözni új otthonunkba.

Nem kell foglalkoznunk a tervek elkészítésével, az engedélyek beszerzésével vagy a statikai számításokkal, ezeknek a feladatoknak a terhét ugyanis leveszi a vállunkról a generálkivitelező cég. Ha úgy érezzük, ez lesz a megoldás számunkra is, akkor a kulcsrakészház.hu oldalon tudunk árajánlatot kérni.