Barion Pixel Festék helyett valami más? (x) – Coloré

Festék helyett valami más? (x)

2022. 12. 27.

A tapétázás az egyik legegyszerűbb, leginkább kézenfekvő módja a közvetlen környezet megújításának. Akár saját kezűleg is! A színek, a minták sokoldalúsága épp ugyanannyira lenyűgöző, mint a funkcionalitás különböző megjelenési formái. Akár helyiségenként más és más típus kerülhet a falra, így is alkalmazkodva a közeg egyrészt jellegzetességéhez, másrészt hangulatához.

Melyik típus a befutó?

A kérdés már csak az, hogy melyik az a tapéta, ami joggal érdemli ki a tökéletes jelzőt? Igazság szerint általános érvényű válasszal felesleges szolgálni, mert az semmiképpen sem lenne pontos. A tökéletesség ugyanis olyan érték, ami kizárólag egyéni mércerendszer alapján állapítható meg. Vagyis univerzális kijelentések helyett megéri az egyéni elvárásokat, a helyi adottságokat és a célokat alapul venni.

Például konyhába nincs jobb a vízlepergetős, lemosható fajtánál. Hiszen még a legnagyobb odafigyelés mellett is kifröccsenhetnek az ételek, amiket aztán a falról levakarni esélytelen. Kivéve persze, ha a felhelyezett tapéta könnyedén, pár mozdulattal megtisztítható. Ez egyébként olyan előny, amiért a kisgyermekes családok konkrétan rajonganak.

A víztaszítás a fürdőszobában is evidens elvárás. A párás környezet extrém kihívás elé állítja a falfelületet, ami optimális burkolás esetén gond nélkül veheti az akadályt. A szobákba már szigetelőanyaggal kombinált alternatívák is elérhetőek, amik minimum duplán hasznosak. Egyrészt hozzájárulhatnak a helyiségek leszigeteléséhez. Másrészt a tartósságuk nem kérdéses, már csak vastagságuk miatt sem. Miközben azt talán mondanunk sem kell, hogy az elismerésre méltó látvány sem szenved csorbát.

Melyik variáns helyezhető fel a legkönnyebben?

Az öntapadós tapéta ezen a területen kimagaslóan teljesít. Azok számára kétségtelenül befutó, akik saját kezűleg kívánják a tapétázás feladatát abszolválni. A legjobb az egészben, hogy egy ilyen kezes alapanyag hozzájárulásával a kivitelezés még úgy sem okozhat nehézséget, fejfájást, vagy egyéb kellemetlenséget, ha gyakorlat nem társul a lelkes elhatározáshoz.

Borítókép forrása: Dovido.hu