Barion Pixel A színek pszichológiája: hogyan teremtsünk igazi ünnepi hangulatot a karácsony jellegzetes árnyalataival odahaza? (x) – Coloré

A színek pszichológiája: hogyan teremtsünk igazi ünnepi hangulatot a karácsony jellegzetes árnyalataival odahaza? (x)

2022. 11. 14.

Köztudott, hogy a színek befolyásolják a lelkiállapotunkat, legyen szó akár öltözködésről, reklámokról vagy éppen lakberendezésről. Különösen igaz ez karácsony közeledtével, hiszen ilyenkor nemcsak a lelkünk, hanem a lakásunk is az arany, piros és zöld jellegzetes árnyalataiba öltözik. Hogyan lettek ezek a színek a karácsony jelképei, milyen hatással vannak ránk, s hogyan tudjuk ezt kihasználni az otthonunk ünnepi berendezésében?

Noha az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk, mégis csak az utóbb időben kezdtünk el szélesebb körben foglalkozni a színek pszichológiájával. Valószínűleg kevesen tudják, hogy jelentős irodalmi munkássága mellett Goethe nagy ismerője volt e témakörnek, mi több, Színtan című alkotásában részletesen górcső alá vette a különböző árnyalatokat, s azok jelentéseit.

Image 8
Kép Forrása: Mömax

„Ha mármost ez a szín tiszta és világos állapotában kellemes és örömteli, ereje teljében viszont derűs és nemes, akkor másfelől igencsak érzékeny és nagyon kellemetlen hatást tesz, ha beszennyeződik vagy némileg a mínusz oldal felé húzódik” – írja például a koszos sárgáról. Ha mi magunk nem is tudjuk ilyen részletesen megfogalmazni, mit érzünk az egyes színek láttán, Goethe érzékletes leírása az iskolapéldája annak, hogy a színek különleges hatással vannak lelki állapotunkra, különösen az ünnepi időszakban.

 A színek pszichológiája: a karácsonyi árnyalatok hatásai

Számos dologtól függ, milyennek érzékelünk egyes színeket, így például nem mindegy, milyen az adott árnyalat intenzitása, milyen fényben látjuk az adott színt, de az is befolyásolja az érzékelésünket, milyen az általános közérzetünk. Sokkal intenzívebbnek észlelünk például egy pirosat, ha épp felfokozott idegi állapotban vagyunk, vagy piszkosabbnak egy sárgát, ha nem túl fényes az általános közérzetünk.

Image 9
Kép Forrása: Mömax

S ha már szóba került a piros: nem véletlen, hogy ez a szín és a zöld lettek a karácsony jellegzetes árnyalatai. A középkori templomok egyes részeit ugyanis gyakran e két színnel díszítették: a piros festéket vasból, a zöldet rézből állították elő. Az alkimisták feljegyzései szerint előbbi anyag a Marsnak, utóbbi a Vénusznak feleltethető meg, s köztudott, hogy a bolygók a férfi és női energiák jelzői is egyben, így a két szín együttes alkalmazása az oltárokon a két nem szent egységét jelezte.

Persze, nem hagyhatjuk ki az egyenletből a kapitalizmus zászlóshajóját, a Coca-Colát sem, hiszen amikor az 1930-as években a márka elkezdte összekapcsolni a termékét a karácsonnyal, a Mikulást már nem a szokásos lila, arany és fehér árnyalatokba öltöztette, hanem vörösbe. A karácsony ettől kezdve már egyértelműen a piros ünnepe lett. 

Image 10
Képek forrása: Mömax

A zöldet általában a gyógyulás, béke és pihenés árnyalataként tartják számon, egyes források szerint vérnyomáscsökkentő és idegnyugtató hatása is van, így afféle jangként egészíti ki az intenzív piros jinjét karácsonykor.

Az ünnepnél maradva természetesen nemcsak a piros és a zöld, hanem egyéb árnyalatok, így például az arany, a fehér és a bordó is nagy szerepet játszanak év végén.

Az arany színt általában a Nappal kapcsoljuk össze, a Szentírás szerint viszont ez az árnyalat egyértelműen a Megváltó fényét jelképezi. Ebből kifolyólag általában a mély spiritualitásra asszociálunk vele kapcsolatban, kis mennyiségben „adagolva” önbizalomerősítő hatást tulajdonítanak neki: nem véletlen, hogy a karácsonyi dekorációknál, adventi koszorúknál általában csak kiegészítő szerepet kap.

Image 11
Kép Forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Furcsának tűnhet, de a fehér az arany ellentéte: a keresztény egyház szokásainak hála általában a megtisztulással kapcsoljuk össze. (A karácsonyi éjféli miséken gyakran a mai napig fehérrel takarják le és díszítik az oltárakat.) A színek szakértői szerint a fehér megnyugvást hozhat az életünkbe, ugyanakkor érdemes vele vigyázni, mert túl sok mennyiségben ürességérzetet is eredményezhet.

Ellentétben a bordóval, amely – figyelemfelkeltő árnyalat révén – feszültséget hozhat létre bennünk, ezért nem ajánlott a gyerekszobában használni, a hálószobánkban viszont annál inkább, hiszen „afrodiziákum” jelleget is tulajdonítanak neki.

Színezzük újra a karácsonyt!

Persze, a felsorolt ünnepi színek hatásai nemcsak a marketingben és az öltözködésben érvényesülnek, hanem az otthonunkban is. Természetesen nem arról van szó, hogy karácsony előtt vágjunk bele nagyszabású felújításba: a megfelelő hangulathoz bőven elegendő néhány új kiegészítővel feldobni a lakásunkat!

Tudnivaló, hogy karácsonykor a nappali áll a család és a társasági élet középpontjában. A Mömax új, Golden Lights elnevezésű kollekciójában minden bizonnyal találunk az ízlésünknek és az ünnepnek megfelelő berendezési tárgyakat: mazsolázzunk bátran a bordó és arany színekben játszó látványos levelek, dekoratív vázák, meghitt lámpások és modern gyertyatartók közül.

De nemcsak a nappali, hanem a konyha és az étkező is főszerepet kapnak az ünnepek alatt, hiszen az ínycsiklandó falatok mellett a karácsonyi hangulatban pompázó terítékek is hozzájárulnak a megfelelő hangulathoz. A Mömax kínálatában karácsonyi szalvéták, elegáns evőeszközök, csillogó poharak, apró asztali díszek, kisebb fenyőfa ágak és karácsonyfagömbök közül válogathatunk, de ha csak minimális változtatásra vágyunk, alapozzuk meg a terítéket egy új, ünnepi terítővel vagy asztali futóval, amelyekkel szintúgy látványos eredményt érhetünk el.

Persze, ha épp az a célunk, hogy feldobjuk valamivel a már megszokott karácsonyi árnyalatokat, gondolkodjunk az arany és bordó komplementer színeiben, különösen, ami a hálószobánkat illeti.

A rózsaszín és mustársárga színekben játszó ágyneműhuzatok ugyan első látásra merész választásnak tűnhetnek, ám ezek a lakberendezési tartozékok még melegebbé teszik a családi fészket, s nem utolsósorban remekül mutatnak a bordó párnák mellett.

De nemcsak a színek, hanem az anyagok is fokozhatják a karácsonyi hangulatot: eleganciát sugároznak a kicsit fényesebb jellegű anyagok, mint például a szatén.

Merüljünk el bátran a bordó és arany árnyalatok ihlette kollekcióban, hogy megadjuk az ünnepnek azt a szent, áhított mélységet, amelyet e két szín együttesen jelképez.

/otthon/lakberendezes/a-szinek-pszichologiaja-hogyan-teremtsunk-igazi-unnepi-hangulatot-a-karacsony-jellegzetes-arnyalataival-odahaza-x/