A sötétből a világosságba

2021. 09. 06.

A napfényes órák száma csökken és ezáltal az otthonunkba is kevesebb fény jut, de nem csak az évszakokra lehet fogni mindezt.

Az otthonunkba beáramló fény útját magunk is meggátolhatjuk annak ellenére, hogy egyáltalán nem ez a célunk. A hangulatunkra hatással van az otthonunkban használt színek és a fénymennyiség is.

Vilagossag
Kép forrása: shutterstock.com

Ha túl sötétnek ítéljük a lakásunkat, akkor azon javítani szükséges és lehet is. Jöjjenek a megoldások.

Színek a falakon

Amennyiben még egy átalakítás is belefér, akkor az otthonunk színeit kell módosítani. A túl sötét szín összenyomja a teret és még nyomasztó érzést is kelt. A fehér vagy más világos árnyalatok használatával optikailag megnövelhető a tér, valamint világosabbá is válik.

Minél kisebbek a lakás ablakai, annál inkább beszűkített a fény lehetősége. Éppen ezért legalább ne sötétítsük tovább azzal a tereinket, hogy sötét színeket használunk. Még jobb eredményt érhetünk el azzal, ha a világos színű falak mellett a mennyezetet fehérre festjük.

…a bútorokon

A színek nemcsak a falakra értendők. A világos bútorral is jól lehet a teret világosabbnak és tágasabbnak mutatni. Még a sötétebb árnyalatú bútorok is helyet kaphatnak az otthonainkban, csak arra kell törekedni, hogy azokkal ne nyomjuk össze a teret. Ezt úgy lehet megvalósítani, ha a sötétebb darabokat egy falrészre helyezzük és a többi falfelületekre kerülnek a világos bútorok. Talán meglepő, de a matt felületű bútorok sokkal egyenletesebben osztják el a fényt, ezért világosabbá teszik a tereinket is.

Vilagossag (4)
Kép forrása: pixabay.com

…a lakástextíliákon

Ha arra nincs azonnali lehetőségünk, hogy átfessük a falakat, akkor még mindig eszköztárunkban szerepelnek a lakástextíliák. A vastag, sötét és nehéz függönyök dolga a sötétítés, ugyanakkor az eleve sötét otthonunkat nyomasztóvá teszik. A színes vagy akár tarka szőnyegek, párnák, függönyök, ágytakarók mind hangulatossá teszik a lakást.

A fény útjában

Nemcsak a függönyök állhatják a fény útját, hanem az ablak elé helyezett tárgyak is. Az teljesen magától értetődő, hogy nagyobb bútort nem tolunk az ablak elé, de még mellé sem célszerű helyezni, ha keveselljük az ablakon beáramló fényt.

Vilagossag
Kép forrása: shutterstock.com

Gondolkozzunk tükrökben

A tükrök nemcsak arra valók, hogy megnézhessük magunkat. Azok felerősítik a beáramló fényt és ezáltal világosabbá és nagyobbá is teszik a helyiségeinket. A tükör nagyságának megfelelően becsalogatható a fény.

Szellős elrendezés

Minél zsúfoltabb egy helyiség, annál sötétebbé válik, ezért érdemes szellősen elrendezni a bútorokat.

Nélkülözhetetlen világítás

Ha a fent felsoroltak mindegyikét alkalmazzuk is, a világítás mindenképp fontos és nélkülözhetetlen, így annak megtervezése és megfelelő kivitelezése kényelmessé, világossá teszi az otthonunkat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix