A kamasz új szobája

A kislányból nagylány lesz előbb vagy utóbb és bizony ez az igényén is meg fog mutatkozni. A rózsaszín, királylányos színek és hangulat nem biztos, hogy minden lány vágya marad.

A gyerekek éveik számával egyre inkább változnak az igényeik és az ízlésükben is nagy különbség mutatkozhat abban, amit kisgyermekként képviseltek. A kamaszkor testi és lelki fejlődést eredményez, ami szemmel láthatóvá válik, de a viselkedésben is nagyon megmutatkozhat. A gyerek- és felnőttkor mezsgyéjén álló fiatalok keresik önmagukat és helyüket a világban, amely nem mindig zökkenőmentes. Kell egy hely, ahol nyugodtan elengedhetik magukat, ahol kényelemben lepihenhetnek, gondolkodhatnak az élet nagy kérdésein. A tiniknek igényük van az elhúzódásra, a külön kis kuckóba vonulásra. A legtöbb szülő ilyenkor érzi úgy, hogy mindegy milyen pici szobát, de biztosítani kell a kamasz számára. A külön kamasz birodalom berendezéséhez pedig nem elegendő a kinőtt gyermekbútor. Olyan szükséges, amely méretben is megfelelő, valamint minden igényt kiszolgál.

Közös tervezés

A külön szoba álma sok gyerkőc számára csak a kamaszkor elérésével teljesül. De még akinek megadatik a külön szoba is, a felnőttkorhoz közelítve a régi bútorok a funkciójukat is kezdik elveszíteni és a tinik ízlésének sem felelnek meg. Az új szoba, vagy a régi gyerekszoba felújítását mindenképp közösen tervezzük meg. Szülőként ne csak a tanulósarokra koncentráljunk. Hagyjuk, hogy gyermekünk a kényelemre is összpontosítson, hiszen ez lesz a nyugalmat és feltöltődést adó kuckója.

Kamaszkori tulajdonság kielégítése

A tinik jellegzetessége nemcsak a kiszámíthatatlan viselkedésben nyilvánul meg, hanem a sok alvásban is. Sok szülő ismerős jelenség lehet, hogy kamaszkorú gyermekét szinte ki sem tudja robbantani az ágyból, amikor kellene. A kielégítő minőségű és mennyiségű alvás a fejlődés szempontjából is nagyon fontos tényező, valamint a kipihentség garantálja a legjobb teljesítést az iskolában, a sportban. Vonjuk be gyermekeinket is abba, hogy a megfelelő ágyat ki tudják maguknak választani. Figyelembe kell venni a tini testmagasságát, ugyanakkor a szoba sajátosságaira is ügyelni kell.

Színében és hangulatában is tini

Nem feltétlenül szükséges mindent lecserélni a gyerekszobában. A még jól funkcionáló bútorok átrendezésével, a megunt, kinőtt és ciki játékok szelektálásra kerülhetnek és már kevésbé lesz igényük arra, hogy a saját szobájukban megtűrjék azokat. Előtérbe kerülnek a ruhák, a médiaeszközök, a szépségipari termékek, a könyvek, hangszerek, sporteszközök, vagyis minden olyan, amely egyéniségüket, érdeklődésüket tükrözi. Ezek a tárgyak egyre inkább kiszorítják a játékokat és ezeknek kell helyet teremteni a szobában. Polcból, szekrényből sosem lehet elég. A saját stílusuknak megfelelő színeket szeretnék a szobájukban látni, amely nem biztos, hogy a szülők ízlésének is megfelelő. Szülőként igyekezzünk kompromisszumokat kötni a tinivel. Tekintsünk erre úgy, mint egy átmeneti állapotra.

Kép forrása: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel