Barion Pixel A hőszigetelés a nyári időszakot is sokkal kellemesebbé teszi! (X) – Coloré

A hőszigetelés a nyári időszakot is sokkal kellemesebbé teszi! (X)

2024. 06. 22.

Az épületek szigetelésének a jelentősége többnyire az őszi, illetve téli időszakban szokott nagyobb figyelmet kapni, igazán méltatlanul, hiszen a nyári forróságban legalább ugyanakkora a jelentősége a beltér ideális hőmérsékletének, mint a hűvösebb évszakokban.

Ismerjük meg alaposabban is a megoldásban rejlő lehetőségeket!

Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy többféle szigetelőanyag közül kell megtalálnunk a számunkra ideális választást. Az ujhazbodrogi.hu XPS hőszigetelő táblái például a népszerű opciók táborát gyarapítják, nem véletlenül, hiszen kiváló ár-érték arány jellemzi őket, valamint pozitív tulajdonságok tekintetében is nagyon jól szerepelnek.

Ami miatt rendkívül gazdaságos és környezettudatos választásnak bizonyul a hőszigetelés, az az, hogy általa a falakon keresztül keletkező hőveszteség minimálisra csökkenthető. Természetesen a legjobb eredményt akkor fogjuk elérni, ha ehhez a nyílászárók is optimális paraméterekkel rendelkeznek, illetve nem csupán a homlokzat, hanem a teljes épület szigetelését megvalósítjuk.

Az előnyök közé sorolhatjuk a téli időszakban a fűtéssel kapcsolatosan jelentkező, a fűtési rendszer típusától függő költségek csökkenését, továbbá a nyár során a klímaberendezések és ventilátorok mérsékelt alkalmazásának köszönhető kedvezőbb villanyszámlákat is. Ritkábban szokás szót ejteni róla, de mindez nemcsak a pénztárcánk számára, valamint a környezetnek jó, hanem nekünk is, hiszen sokkal komfortosabb környezetben tölthetjük a mindennapjainkat, ami kihathat az egész életminőségünkre, életünk több területén keresztül.

A vastagság kérdése

Amellett, hogy optimális szigetelőanyag mellett voksolunk, az sem mindegy, hogy ezt milyen rétegvastagságban szeretnénk majd alkalmazni. Vannak erre vonatkozóan hivatalos előírások is, amelyekről tájékozódhatunk, például ha utánajárunk, hogy egy új építésű ingatlan esetében mi az előírás. Emellett azonban alapvetően a saját épületünkre kell majd meghatároznunk azt, hogy milyen célkitűzéseink vannak, s az milyen vastag szigeteléssel lesz majd kivitelezhető.

Természetesen a vékonyabb lapoknak is megvan a maguk szerepe. Egy 2 centiméteres XPS tábla esetében például az alacsonyabb elvárású felületeken dolgozhatunk. Ilyen lehet többek között a pince vagy a garázs is. Egyéb felhasználási területek lehetnek a medencék, a zsaluzatok, a betonkoszorúk, a pillérek, valamint az áthidalók.

Mi szól még az XPS mellett?

A kiváló ár-érték arányról már volt szó, de nézzük meg röviden azt is, hogy milyen más kedvező vonások teszik még ezt a szigetelőanyagot remek döntéssé! A nedvességet például csupán kismértékben képesek megtartani, ezért megfelelnek olyan területeken, ahol víznek vagy fagynak is ki lehetnek majd téve.

Szintén pozitívum, hogy nagyon jól ellenállnak az időjárási tényezőkön felül a mechanikai hatásoknak is, azaz nem fognak egykönnyen megsérülni, így sokáig szép és tartós eredményt tudnak számunkra biztosítani.

/otthon/lakberendezes/a-hoszigeteles-a-nyari-idoszakot-is-sokkal-kellemesebbe-teszi-x/