Barion Pixel Tippek az orchidea gondozásához – Coloré

Tippek az orchidea gondozásához

2021. 10. 25.

A hidegebb hónapokban az orchideák vihetnek színt és vidámságot az otthonodba – legalábbis akkor, ha megfelelően gondozod őket.

Egy átlagember többnyire a sok üzletben kapható lepkeorchideával (Phalaenopsis) találkozik először. Érdemes tudni, hogy az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családját alkotják közel 22 ezer -30 ezer természetes módon kialakult fajjal, amelyek mellett 150 ezer hibridfajta is létezik. Legnagyobb nemzetsége, a Bulbophyllum például 2000 fajt számlál. A családba tartozik a vanília (Vanilla), a kosbor (Orchis) és több termesztett növénynemzetség, köztük a Phalaenopsis.

Azok a fajok viszonylag kevesen vannak, amelyek lakásban is tarthatóak. Gondozásuk nem ördöngösség, de az orchideák kényes növények. Van néhány alapszabály, amiket érdemes betartani.

Egy szép orchidea a lakás éke lehet
Az orchidea a lakás dísze lehet / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az orchideák igényei

Bár a lepkeorchideák eredeti élőhelye a fa, igénylik a fényt. A legjobb, ha olyan ablakpárkányra teszed a cserepeket, ahol legfeljebb rövid ideig éri őket közvetlen napsütés. Télen hetente egyszer érdemes locsolni a növényt akkor, ha a cserepet könnyűnek érzed, vagy – ha átlátszó kaspóban van – amikor a gyökerei már nem zöldek, hanem szürkék. Az is jó módszer, ha időnként néhány órára vízbe meríted az orchideát, hagyod, hogy megszívja magát, majd jól lecsöpögtetve teszed vissza a helyére.

A virágnak párás környezetre van szüksége. Ezt úgy is megteremtheted, hogy a leveleket délelőtt – hogy legyen ideje megszáradni – lespricceled vízzel kézi spriccelőből. Az a legjobb, ha erre a célra esővizet tudsz használni. Talán hatékonyabb a másik módszer, amikor egy tálcára nedves kavicsokat vagy agyaggranulátumot teszel, és arra helyezed az orchideát.

Figyelj oda arra, hogy az orchideák általában nem szeretik a huzatot, bár a hibrid fajok között lehet olyan, amit kevésbé visel meg.

Ezt kell tudnod a földjéről

A kertészetekben számos, orchideák számára kialakított földkeverék kapható. Mindenképpen ezeket használd, az általános virágföld nekik nem jó.

A növényt két-három évente kell átültetni, vagy akkor, ha a gyökérzete már átszőtte a talajt, esetleg elő is bukkant a cserép alján lévő lyukon. Ezt a műveletet olyan időszakra időzítsd, amikor az orchidea nem virágzik. Figyelj oda, hogy átültetéskor ne sértsd meg a növény szabad levegőn lévő légzőgyökereit, mert akkor az orchidea elpusztul.

Az általános virágföld nem alkalmas az orchideák számára
Átültetéskor használj speciális orchidea-földkeveréket / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A tápoldat jót tesz a virágnak. Vásárolj orchidea-tápoldatot, és használd a dobozon lévő ajánlott hígítás után. Télen elég, ha ezt 1,5-2 havonta elvégzed, nyáron és virágzás alatt viszont 2-3 hetente érdemes sort keríteni rá. Használhatsz olyan csepegtetőt is, ami folyamatosan adagolja a tápanyagot.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix