Az ehető virágok elhozzák nekünk a virágos mező szín- és illatkavalkádját az ételekben, italokban és desszertekben – induljon velük a kerti parti szezon!
Honnan és milyet?
A mezőn sétálva nem is gondolnánk, hogy egy bőségtálon lépkedünk keresztül, a talpunk alatt megannyi ehető virággal. Ha kellő ismerettel rendelkezünk ezekről a növényekről, akár mi magunk is begyűjthetjük az esti menü alapanyagait: gyermekláncfüvet, ibolyát, búzavirágot, kamillát, akácot. De ha inkább biztosra mennénk, termeljünk a saját kertünkben illatozó rózsát és levendulát, vagy vásároljunk olyan kertészetekből, ahol a legkülönlegesebb ehető virágokat is megtalálhatjuk.
Díszítsük fel az ételeket
Rugaszkodjunk el a sonkás, tojásos, uborkás szendvicstől, és a gusztusosan tetejére biggyesztett egy csepp pirosaranytól. Ennél sokkal izgalmasabb feltétnek ígérkeznek a színpompás virágok, például egy avokádókrémes szendvicsen. De az egyszerű zöldsaláták, vagy az édes, krémes desszertek is hívogatóbbak lesznek néhány virágfejjel meghintve.
Virágos szomjoltók
Alkoholra sem lesz feltétlenül szükségünk ahhoz, hogy mindenkit bódulatba ejtsünk – elég lehet a rózsa mámorító esszenciája. Ha pedig Nóri mindenmentes rózsavizes limonádéját választjuk, akkor még garantáltan egészséges is lesz! Csupán 1,5 liter tisztított vízre, 3 citrom frissen facsart levélre, ízlés szerinti édesítésre, 2 kávéskanál rózsavízre és persze a díszítéshez néhány friss rózsasziromra lesz szükségünk a világ legcsajosabb italához.
Jégbe zárt szirmok
Mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak – ilyenek a virágszirmoktól díszelgő jégkockák. A hagyományos jégkocka elkészítéséhez képest ebbe csupán a kreativitásunkat – na meg a virágszirmokat – kell plusz adalékanyagként beletennünk. Szerezzünk be különböző szilikonformákat, hogy egy könnyed mozdulat után máris az italban landolhassanak a virágos jégkockák.
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix