Barion Pixel Szépség és szörnyeteg egyszerre – az invazív növények – Coloré

Szépség és szörnyeteg egyszerre – az invazív növények

2021. 03. 26.

Ne engedd magadat elcsábítani az invazív növények szépségével – inkább hanyatt-homlok menekülj!

Mi a gond velük?

Az invazív növények általában más országokban őshonos növények, melyek megjelenése hazánkban felborítja a helyi ökoszisztémát azáltal, hogy agresszív terjeszkedésével kiszorítják az erre a vidékre jellemző fajokat. Sokuk valóban ámulatba ejtően impozáns példány, de ha nem szeretnénk egy hosszú és fárasztó küzdelem részesei lenni, inkább válogassunk a szelídebb és hasznosabb, őshonos fajok közül.

Császárfa

Az elmúlt évek egyik slágernövénye volt a gigantikus levelekkel bíró fa, mely nem csak a kertünket árasztja el virágai által lila köddel, hanem a fejünket is. De miután felocsúdunk megbabonázottságunkból hamar rájövünk, hogy a földet kizsigerelő faj elszív minden tápanyagot a többi növény elől, majd helyükre serényen hozza saját új hajtásait – nem is csoda, hogy egy ideje kizárólag saját felelősségre lehet ültetni ezeket az energiavámpír óriásokat.

kert invaziv novenyek csaszarfa
Forrás: unsplash.com

Vaddohány, avagy selyemkóró

A természetben sétálva könnyen szembe jöhet velünk egy hatalmas, rózsaszín, gömb alakú virágoktól roskadozó és az élettől kicsattanó, zöld levelekkel rendelkező vaddohány mező arra csábítva, hogy hazavigyünk belőle a saját kertünkbe is néhány példányt. De készüljünk, hogy megtelepszik a gabonafélék, haszonnövények között és nincs az a gép vagy vegyszer, amelyikkel megszabadulhatunk az akár 2 méter mélyre növő rizómáikat nevelgető vaddohánytól.

kert invaziv novenyek vaddohany
Forrás: instagram/@netnagy

Borítókép forrása: unsplash.com

/otthon/kert/szepseg-es-szornyeteg-egyszerre-az-invaziv-novenyek/