Barion Pixel Öltöztesd színekbe ősszel is az erkélyedet, teraszodat! – Coloré

Öltöztesd színekbe ősszel is az erkélyedet, teraszodat!

2021. 09. 14.

Ne hagyd, hogy az őszi melankólia eluralkodjon feletted. Kertészkedj, és azt csináld úgy, hogy színes növények vegyenek körül! Öltöztesd színekbe ősszel is az erkélyedet, teraszodat!

Búslakodsz, mert csupasz a teraszod, az erkélyed a nyár végén? Valaminek a vége másnak a kezdetét jelenti. Kétségtelen, hogy az ősz már kevesebb napfényt tartogathat, de kellemes időjárással még így is megajándékozhat bennünket. Szeptemberben még gyakorta tapasztalhatunk meg nyárias időt, amelyet érdemes kihasználni szabadban végezhető tevékenységekre, beleértve a kertészkedést is. Számos teendőt ilyenkor célszerű elvégezni. Nem kell szomorkodni amiatt sem, mert várhatóan nemsoká megkezdődik a lombhullatás, ami nemcsak munkát ad a kertben, de egyben a télre való készülődést is jelzi. Amennyiben az a célod, hogy az ősszel is virágba borítsd az erkélyt vagy a teraszt, úgy tudnod kell, hogy ez nem lehetetlen.

Erkélyen a balkonnövények
Kép forrása: Shuterstock

Kerttulajdonosként az a vágyad, hogy minél tovább maradjon színes? Az egynyári növények már veszítenek pompájukból, nem mutatnak esztétikusan. Az ősszel is díszesen virító balkonnövények elviselik a hűvösebb időjárást és egészen a fagyig képesek virágozni. Ha tele vagy kérdésekkel, hogy milyen növényekkel is lehetne a kert, a terasz vagy az erkély színvilágát felturbózni, most segítünk!

Őszi virágzású balkonnövények

Krizantém: talán senkinek sem kell bemutatni ezt az őszi virágot, amely sokféle színnel örvendezteti meg a szemet, ráadásul formájában is változatos lehet – feldobja a kertet, az erkélyt, a lépcsősor széleit. Lombhullató ugyan, de a fagy beálltáig élvezheted színét, látványát. A kisebb, cserepes krizantém még az ablakpárkányban is helyet kaphat.

Árvácska: egy másik közismert balkonnövény az árvácska, amely az ibolyafélékhez tartozik. Nem tűnik ugyan túl masszív növénynek, de a látszat csal. Igazi nagy túlélő, amelyik elviseli a hideget és egészen a fagyig képes virágozni. Ez nem azt jelenti, hogy kedveli a hideget. Sőt napos, félárnyékos helyet kell neki választani ahhoz, hogy sokáig megmutassa báját.

Csarab: kezdő kertészkedők körében kevésbé ismert lehet a csarab. A többféle színben kapható növény apró virágokkal rendelkezik és szinte szőnyegszerűen elterül. Ha szeretnél minél szebb kompozíciót, akkor többfélét ültess a balkonládádba. Vízigénye nagyobb és kedveli a napfényt, ugyanakkor rendkívül jól tűri a hideget is.

Balkonnovenyek (3)
Kép forrása: Pixabay

Díszkáposzta: sok település közterét díszíti ez a fehéres, sárgás vagy lilás színű növény, amely akár ehető is, és persze a balkonládában is rendkívül jól mutat. Minél több van egybeültetve, annál mutatósabb. Jól viseli a napfényt is, de rendszeres öntözést igényel. A jó hír, hogy ahogy csökken a levegő hőmérséklete a díszkáposzta színe annál élénkebbé válik.

Évelő őszirózsa: ősszel is virágzik, de már a nyár közepétől megmutathatja kis virágit. Nem nő túl magasra, így az ablakban is jól mutat, azonban balkonládában is pompázatos növény. Önmagában is ültethető több tő őszirózsa, viszont más növényekkel kombinálva is remek és üde színfoltja lehet a kertnek.

Balkonnovenyek (2)
Kép forrása: Pixabay

Díszpaprika: a zöldségként fogyasztott paprika mini és díszváltozatáról van szó. A termések színe különböző lehet, amelynek köszönhetően bohókás hanglatot kölcsönöz.

Díszparadicsom: ha már szó esett a díszpaprikáról, akkor érdemes szót ejteni díszparadicsomról is. Valójában a burgonyafélék családját gazdagítja. Termése szintén sokszínű lehet, így az őszi hangulatot ugyanúgy feldobja, mint a díszpaprika.

Praktika a folyamatos virágzásért

Az őszi virágzású balkonnövények a fagy beálltáig vagy még tovább is képesek a virágzásra. Ha azt szeretnéd, hogy azután is folyamatos legyen a valamilyen növényben való gyönyörködés, akkor az őszi és téli szezonra elültetett növények alá ültess virághagymákat. Amikor a balkonnövények már elveszítik szépségüket, akkor indulnak be a hagymások. Ebben az évszakban kell gondoskodni a virághagymás növények elültetéséről ahhoz, hogy következő tavasszal színekkel, illatokkal és látvánnyal örvendeztessenek meg. Erről ITT olvashatsz bővebben.

Borítókép forrása: Pixabay