Barion Pixel Milyen állat talált téli menedéket a kertedben? – Coloré

Milyen állat talált téli menedéket a kertedben?

2022. 01. 17.

Nem is hinnéd, milyen sok állat hibernálódik ősszel, hogy ezzel a módszerrel élje túl a hideg hónapokat. Fogd kézen a gyerekeket és járjátok körbe a kertet: milyen állat nyomait találjátok meg?

Hibernálódáskor lelassul a szívverés és a légzés, és visszaesik a test hőmérséklete. Ez azonban csak egyfajta kábultság, a hibernálódott állatok időnként felébrednek, és elérik normális testhőmérsékletüket, mielőtt újra elaludnának. Pontosan nem ismerjük a jelenség okát, de ezért látni néha télen is sündisznót például.

A kertben téli álmot alvó állatok közé tartoznak a sünök mellett a kétéltűek, a hüllők és a rovarok – különösen a dongók, pillangók és darazsak. Egyes rovarok kifejlett állapotukban hibernálódnak, mások pedig lárvaként vagy bábként.

Beautiful,butterflies,in,the,snow,on,the,wild,grass,on
Egyes pillangófajokat télen is láthatunk / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Keressétek a nyomokat!

Nem könnyű észrevenni a nyomaikat, hiszen éppen az a céljuk, hogy rejtve maradjanak. Lehet, hogy beásták magukat a talajba vagy a komposztba, vagy egy fakéreg alatt rejtőznek. Ne is zavarjuk őket, csak keressük óvatosan az árulkodó jeleket.

Ha megjelenik egy kupac levél a kerted egyik sarkában vagy a komposztáló közelében, akkor sündisznó járhat arra. Ha a kerti tó mélyén látsz árnyékokat vagy esetleg mozgást is, akkor békák választották téli pihenőhelyükül. Még azt is lehet tudni róluk, hogy valószínűleg hímek, mert ők a hibernálódásnak ezt a módját kedvelik. A nőstények inkább a levelek alá vagy a sárba bújnak.

Ha levelet látsz a falhoz tapadva, nézd meg alaposabban: lehet, hogy nem is levél, hanem pillangó, ami rövid időre magához tért téli álmából.

Ha tavasszal kis földhalmokat látsz, azok azt jelezhetik, hogy a bányászméhek fészkelnek a gyepen. Valószínűleg az utódaik is ott telelnek a következő tavaszig, amikor is előbújnak a fészkükből, párosodnak, és lerakják petéiket, mielőtt elpusztulnának. Egyes dongófajokk királynői szintén a talajba ássák magukat télre.

Ígv tudod védeni a hibernálódott állatokat

Mielőtt tüzet gyújtasz a kertben, nézz körül, nincs-e élőlény a közelben. Ha véletlenül kiásol egy dongót, ne temesd vissza, csak fektesd hűvös és száraz helyre, például egy levélhalomra. Ha felébresztesz egy pillangót, tedd be egy cipősdobozba. Jól ellesz itt, csak ne felejtsd el tavasszal kiengedni. Ha sündisznót látsz, adj neki vizet és élelmet (például csirkés macskaeledelt), és hagyd, hogy egyedül megtalálja a helyét.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix