Barion Pixel Miért van szükség a tápoldatok, a szerves- és műtrágyák használatára? (X) – Coloré

Miért van szükség a tápoldatok, a szerves- és műtrágyák használatára? (X)

2024. 01. 27.

A kertészkedni szeretők körében a tavasz az egyik legfontosabb időszak, hiszen ez határozza meg a következő hónapok termését. Tavasszal a kert tápanyag-utánpótlása elengedhetetlen, amit el lehet végezni tápoldatokkal, szerves- és műtrágyákkal is.

Tápoldatok, szerves- és műtrágyák kellenek ahhoz, hogy a növények optimálisan fejlődjenek

A tápanyag-utánpótlás az egészséges talaj fenntartásához is nélkülözhetetlen, így a tápoldatok, szerves- és műtrágyák használata a kertben előnyökkel jár. A Hanga Kertészet termékkínálatában Ön is megtalálhatja a növényei ideális növekedését támogató anyagokat.

A kert tavaszi tápanyag-utánpótlására többféle módszer létezik. A növények tápanyagigénye kielégíthető szerves trágyával (ilyen a komposzt és az istállótrágya), valamint műtrágyával is. A szerves trágya természetes módon képződik, organikus anyagokból áll, míg a műtrágyák mesterséges körülmények között, szintetikus anyagokból készülnek. Mindkét tápanyagforrásnak vannak előnyei és hátrányai is.

A műtrágyák jellegzetességei

A műtrágyák jellemzően gyorsan kifejtik a hatásukat és hatékonyan alkalmazhatóak a növények tápanyagigényének kielégítésére. Azonnali felszívódásuk azonnali segítséget jelent az olyan növényeknél, amelyeknek nagy a tápanyagigénye. Azonak is hasznosak, amelyeknek rövid időn belül van szükségük nagy mennyiségű tápanyagra a növekedéshez, ilyen a paradicsom, a paprika, a kukorica vagy a burgonya.

A műtrágyák bio minősítésűek is lehetnek, ezek természetes anyagokból, algából vagy halból készülnek és hatékonyan biztosítják a szükséges tápanyagokat a növényeknek.

A szerves trágyák hosszabb idő alatt, lassabban juttatják el a tápanyagokat a növényekhez, viszont az alkalmazásukkal a talaj humusztartalma növekszik, ami javítja a vízmegtartást és a talaj szerkezetét.

A megfelelő műtrágya kiválasztásánál figyelembe kell venni a növényfajtát és a talaj típusát is

A műtrágyák között léteznek tápoldatok és szilárdtápok is. A folyékony tápoldatot az öntözővízhez kell keverni az előírt mennyiségben. Ma már elérhetőek kisebb kiszerelésű csepegtető tápoldatok is, ezek előre be vannak keverve, csak a földbe kell szúrni őket ahhoz, hogy folyamatosan adagolják a növénynek a tápanyagokat. Ezeket, hasonlóan a táprudakhoz, kisebb kertekhez vagy balkonkertekhez ajánlott használni.

A szilárdtápok közé a táprudak és a granulátum alapú műtrágyák tartoznak. A granulátumokat a földre kell szórni vagy a föld felszínébe kell keverni, a táprudakat a csepegtetőhöz hasonló módon csak a földbe kell szúrni. Mindkét típus használata után érdemes öntözni, hiszen a víz hatására oldódnak ki belőlük a tápanyagok.

Mennyi műtrágyát használjunk?

A műtrágyáknál célszerű a csomagoláson található adagolási előírásokat követni. Fontos megjegyezni, hogy a műtrágyák használatát nem szabad túlzásba vinni, mert az káros lehet a talajra és a növényekre nézve, és hosszú távon még csökkenti a termőképességet is. A tápanyag-utánpótlás fontos – ne feledkezzen meg róla!