Barion Pixel Januárban indulhat a veteményes előkészítése – Ezeket a munkákat végezd el! – Coloré

Januárban indulhat a veteményes előkészítése – Ezeket a munkákat végezd el!

2022. 01. 12.

Januárra már jócskán kiéhezünk a veteményesünkből áradó színekre, illatokra és ízekre. Ezért érdemes minél előbb nekilátnunk a teendőknek, hiszen annál hamarabb élvezhetjük újra a kertünkben termő friss zöldségeket.

Vetőmagok kiválogatása és tervezés

Vetőborsó és répa maradt tavalyról, akkor azt nem kell venni.” – bár ilyen egyszerű lenne a történet, azonban ha nem szeretnénk a tavaszi szüretnél hoppon maradni, érdemes egy kicsi elővigyázatosnak lennünk. Most még bőven van időnk, hogy átnézzük megmaradt vetőmagjainkat, és amelyeknek lejárt a szavatossága, esetleg láthatóan megbetegedett a hosszú tél alatt, ideje búcsút mondanunk. Így máris jobban átlátjuk mink van, és milyen vetőmagokat kell még beszereznünk az idei szezonra.

Kert Vetemenyes Januari Teendok 3
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Vigyázz, kész, plántázz!

Akinek már nagyon viszket a tenyere, az akár ebben a hónapban nekiveselkedhet a palántázásnak. Január vége felé cserepekbe ültethetjük az első paprikamagokat, hogy bőven legyen idejük a csírázásra, ami fajtától függően akár kettő-négy hétig is eltarthat. Ez idő alatt pedig folyamatosan 28-32 fokos hőmérsékleten kell tartanunk a földjüket úgy, hogy közben ne száradjanak ki. Ennél a kényes jószágnál valamivel egyszerűbb lesz a póréhagyma vagy a sarjadékhagyma palántázása, aminek szintén most jött el az ideje.

Kert Vetemenyes Januari Teendok 1
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Veteményesünk első lakója: a fokhagyma

A vérbeli profik októberben elduggatták kertjükben a fokhagymagerezdeket, viszont ha mi nem tettük volna ezt meg, január az a hónap, amikor még bepótolhatjuk a lemaradásunkat. Amint eljön egy kellemesebb téli nap és kicsit felenged a föld, máris megejthetjük ezt a manővert. A titok ahhoz, hogy nyáron minél termetesebb fokhagymát szüretelhessünk nem más, minthogy a lehető legnagyobb gerezdeket ültessük el. A hagymakapával húzzunk egy nagyjából 5 centiméter mély árkot, majd 10 centiméterenként helyezzük el a mélyedésben a gerezdeket úgy, hogy végül körülbelül 2 centiméter földréteg kerüljön a rájuk. Ezután nincs más dolgunk, mint kivárni azt a napot, amikor az illatozó növényt kihúzhatjuk a földből.

Kert Vetemenyes Januari Teendok 2
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/otthon/kert/januarban-indulhat-a-vetemenyes-elokeszitese-ezeket-a-munkakat-vegezd-el/