Barion Pixel Tippek citrusfélék teleltetéséhez – te jól csinálod? – Coloré

Tippek citrusfélék teleltetéséhez – te jól csinálod?

2022. 10. 03.

Hamarosan 5 C fok alá csökken éjszaka a hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy fel kell készíteni a citrusféléket a télre. Így tavasszal újra gyönyörködhetsz a citrom- vagy narancsfádban, később pedig a saját gyümölcsödet fogyaszthatod!

A legjobb, ha már most beszünteted a tápanyag-utánpótlást, és elkezded visszafogni az öntözést. Télen csak havonta egyszer kell vizet adni a citrusféléknek – citrom, narancs, mandarin, grapefruit –, de szerencsésebb fokozatosan hozzászoktatni őket ehhez a mennyiséghez. Az első téli praktikát ezzel el is árultuk: kevesebb víz.

Keresd a kártevőket!

Most kell elvégezni a kártevőmentesítést is. Erős fényben, ha kell nagyítóval vizsgáld át a levelek fonákját is, nem telepedett-e meg rajtuk a viaszos citrompajzstetű (Planococcus citri), az oleander pajzstetű (Aspidiotus nerii), atka avagy tripsz. Ha igen, puha kefével vagy vizes vattával távolítsd el a legapróbb nyomot is, vagy permetezd le a növényt. Ha „megszállták” a kártevők, akkor inkább vágd ki a legfertőzöttebb részeket.

Acrididae,locust,insect,eats,a,green,leaf,of,citrus,and
Ellenőrizd, nincsenek-e kártevők a növényen / Shutterstock / PuzzlePix

A metszést amúgy is ilyenkor érdemes elvégezni. Keresd meg az oltás vagy szemzés helyét – ez általában látszik az ágakon – és fölötte néhány centiméterrel vágd vissza.

A megfelelő telelőhely hűvös és világos

Nagyon fontos a megfelelő hőmérsékletű helyiség biztosítása. A citrusfélék olyan helyen telelnek a legjobban, ahol a hőmérséklet 1-5 C fok között van, pont mint a mediterrán országokban, ahonnan származnak. Ez azonban még nem elég: fényre is szükségük van.

Alkalmas lehet a számukra például egy huzatmentes – ez fontos! – lépcsőház, vagy egy olyan fagymentes garázs, aminek ablaka is van. Ha ablak nélküli pincébe teszed a növényt, akkor erőtlen, úgynevezett „vízhajtásokat” hoz majd, ami később a nyári hozamot is kedvezőtlenül befolyásolja. A citrusfélék meleg szobában sem tudnak áttelelni, kell nekik a pihenés. Elveszítik leveleiket, és akár az egész növény elpusztulhat.

Egy tipp arra az esetre, ha nem tudsz megfelelő helyet biztosítani a növényednek: sok kertészet vállal bérteleltetést, gyakran szállítással együtt. Az interneten utána tudsz nézni, milyen lehetőségek vannak lakóhelyed közelében.  

Lemon,trees,in,pots,at,street,flower,shop
Sok kertészet vállal bérteleltetést / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Amikor jön a tavasz

Márciusban fokozatosan hozzászoktathatod a növényt a kinti körülményekhez úgy, hogy kiviszed a teraszra vagy a kertbe a legmelegebb órákra. Éjszakára csak akkor hagyd kint, ha már biztosan nem várható fagy. Ahogy a citrus egyre többet van kint, emeld az öntözővíz mennyiségét is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/otthon/kert/citrusfelek-teleltetese/