Barion Pixel Az angyaltrombita gondozása – Így csináld! – Coloré

Az angyaltrombita gondozása – Így csináld!

2022. 07. 14.

Az angyaltrombita az egyik leginkább tekintélyt parancsoló növény. Hatalmasra meg tud nőni, és tölcséres virágai elegánsan pásztázzák a földet. Gondozása azonban nem egyszerű, ehhez adunk hát néhány tippet!

Az angyaltrombita az egyik első, kert-tematikájú emlékemhez kötődik. A nagymamám egy jó illatú magazinból rendelte az első tövet, amit egyre nagyobb cserépbe kellett ültetni, és végül hatalmas területet foglalt el a teraszon. Csodaszép növény volt, imádtam fogdosni a kis puha tokokat, amikben készülődött a majdani tölcsér. Sosem jöttem rá, miért hívják így, de gyakorta képzeltem el, hogy éjszakánként az angyalok lejárnak, hogy fújják a tölcséreket. Már akkor érzékeltem, hogy a nagymamám különös figyelmet szentel ennek a növénynek, nemcsak azért, mert szereti, hanem azért is, mert az angyaltrombita megköveteli a figyelmet, nem éri be kevéssel!

Szépsége ne tévesszen meg: az angyaltrombita minden része mérgező!
Szépsége ne tévesszen meg: az angyaltrombita minden része mérgező! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ugyan az angyaltrombitát a paradicsommal és a paprikával is közös családba sorolják, ez ne tévesszen meg senkit, virága ugyanis mérgező! Dél-Amerikából származik, így a trópusi éghajlat a legideálisabb számára, de Magyarországon is tartható. Hazájában akár tíz méter magasra is megnőhet, ám cserépben tartva a két métert nem haladja meg. Kertbe ültetése nem javasolt, mert ha nagyobb dézsában tartjuk, sokkal egyszerűbb teleltetni, mintha a kertben próbálnánk védeni a hidegtől. Virágai a sárga különböző árnyalataitól kezdve a fehéren át a rózsaszínig terjednek, így csodás színeket varázsolva a környezetbe.

Az angyaltrombita igényei

Ez a növény savas pH-értékű talajt kíván. A lúgos talajban is eléldegél, ám mindkét esetben fontos, hogy gondoskodjunk a tápanyagok pótlásáról, és a locsolás mértékéről! Műtrágya használatával gondoskodhatunk a bő virágzásról; ehhez leginkább vízben oldódó fajtát használjunk! Szereti a nedvességet, de nem viseli, ha áll rajta a víz, ezért ügyelnünk kell rá, hogy ne locsoljuk túl! Ezt leginkább úgy tudjuk megtenni, ha naponta gondoskodunk vízellátásáról. Nagyon szereti a meleget, ezért próbáljuk meg olyan helyre ültetni, ahol nem fújja a szél, de a tűző nap sem éri!

Hogyan szaporítsuk?

Az angyaltrombitát dugványozással szaporíthatjuk. Ehhez válasszunk ki egy erős, fiatal hajtást és tiszta késsel vagy metszőollóval vágjuk le! Vízbe állítva néhány hét, mire gyökereket hoz, ekkor ültethetjük földbe.

Dugványozással szaporíthatjuk
Dugványozással szaporíthatjuk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A metszést sem kerülhetjük el, ha elő szeretnénk készíteni növényünket a következő idényre! Ezt akkor érdemes megejteni, ha már csípősebb az idő, de még nincsen fagy. Frissítés után tegyük világos vagy sötét, de mindenképpen fagymentes helyre a növényt! Ha minden levél lehullik róla, és látszólag elpusztult, ne ijedjünk meg, ez normális! Hetente egyszer egy kevés vizet adjunk neki, hogy a téli időszakban is tudjon táplálkozni!

Ahhoz, hogy sok virágot hozzon, mindig ültessük új földbe a jó idő közeledtével. Ha már túl nagy dézsában van, és nincs lehetőség az átültetésre, a használt föld tetejére szórt friss föld is csodákat tehet.

Hogyan védd növényeidet a levéltetvektől?

Az angyaltrombita esetében különösen fontos, hogy észrevegyük a levéltetveket, ugyanis ha nyár végén bevisszük a lakásba vagy a folyosóra, a kis zöld lények az összes növényünket megfertőzhetik. Korábbi cikkünkben írtunk a tetvek különböző fajtáiról, és arról is, hogy hogyan lehet természetbarát módon megszabadulni tőlük.