Barion Pixel A fák gondozása télen – Mit tegyünk és mit ne? – Coloré

A fák gondozása télen – Mit tegyünk és mit ne?

2022. 12. 03.

A tél beálltával a kert elkezd mély álomba merülni, így hajlamosak lehetünk elfeledkezni róla, hogy a fák gondozása télen is rendkívül fontos!

A fák gondozása télen sok esetben feledésbe kerül, hiszen joggal gondoljuk, hogy ahogy a kert többi része, a fák is pihennek, így nincs szükségük külső segítségre ahhoz, hogy a következő évben bőséggel hozzanak leveleket és termést is. Tény, hogy maguk is megoldják, ám segítségünkkel tehetünk róla, hogy a következő évben sok és egészséges levelei és termései legyenek.

Miért őszülnek a fák?

Mire beköszönt a tél, jószerivel nincs levél a fákon. Ennek oka, hogy a hidegebb időjárás és a rövidebb nappalok miatt a levelek zöld színéért felelős klorofill fokozatosan csökken, így több szerephez jut a levélben lévő többi festékanyag. Ezek hatására válnak a zöld levelek pirossá, sárgává és narancssárgává.

A világ azon tájain, ahol nem hűl le éjszakára a levegő, és a nappalok sem rövidülnek, ott sem maradnak örökre a fán a levelek, csupán zölden hullanak le. Ennek oka, hogy a fák nem tudják egy életen át magukon tartani a leveleket, így az auxin nevű hormon mindenképpen csökken, ami a levél és az ág kapcsolatáért felelős.

A falevelek a krolofill csökkenése miatt veszítik el zöld színüket
A falevelek a krolofill csökkenése miatt veszítik el zöld színüket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A fák gondozása télen – így csináld!

Ugyan a fák télen látszólag élettelenek, ez koránt sincs így! A mélynyugalmi állapot februárig tart. Ezalatt nehéz megkülönböztetni a halott fát az élőtől, és sok esetben csupán tavasszal derül ki, hogy valójában melyik élte túl a telet. Facsemeték esetében különösen kérdéses a dolog, ugyanis jobban ki vannak téve az időjárási körülményeknek, így szélviharok vagy ónos eső esetén jóval kevesebb esélyük van a túlélésre.

Vágjunk csak!

A fa egészsége szempontjából rendkívül fontos a metszés, amit nemcsak ősszel, hanem télen is elvégezhetünk. Ekkor ideális a fattyúvesszők eltávolítása, amik soha nem fognak termést hozni, így csak feleslegesen elvonják a táplálékot a fától. Érdemes hát – ha nem is teljesen megszabadulni tőlük – ritkítani őket, és amiket meghagyunk, azok se legyenek tíz centinél hosszabbak! Ezzel az eljárással tavasszal megjelennek rajtuk hajtások, utána pedig rügyeket majd termést is növeszthetnek.

Ügyeljünk rá, hogy télen csakis ezeket a haszontalan ágakat ritkítsuk és metsszük vissza, a lombon ne alakítsunk, és a vastagabb ágakhoz se nyúljunk hozzá, különben fagykárokat okozhatunk. Bár ez is visszafordítható, mégsem érdemes kísérletezni, hiszen könnyedén átcsaphat gombás fertőzésbe.

Védd a gyökereket!

Fiatal fák esetében érdemes földet hordani a törzs alsó részére, ugyanis így gondoskodhatunk arról, hogy a fácska megfelelő mennyiségű nedvességhez jusson a tél során.

A fák gondozása télen is rendkívül fontos
A fák gondozása télen is rendkívül fontos / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hova mész?

Kertvárosban sétálva az ember bele-belebotlik olyan fákba, melyek törzse fehérre van festve. Ez nem dekorációs célt szolgál, hanem a fa egészségét hivatott megvédeni! Mivel ősz végén a hidegebb és melegebb időjárás sűrűn váltakozik, a fák törzse megrepedhet, hiszen nehezen tudja tolerálni a hőingást. Ezekben a repedésekben megtelepedhetnek különböző gombák és kórokozók, így a korán virágba boruló fák törzsére ajánlott mészfestéket kenni. Ezzel a fa lassabban melegszik fel, így a törzse is kevesebbe eséllyel hasad.

A fák gondozása télen nem vesz el sok időt, így kevés odafigyeléssel gondoskodhatunk róla, hogy tavasszal ott folytathassák fáink az életüket, ahol télen abbahagyták.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix