Variációk fűtésre – az a bizonyos „B” terv (X)

2022. 11. 18.

Az energiaellátással kapcsolatosan tapasztalható bizonytalanság, és az egyre növekvő energiaárak a társadalom jelentős részének irányította a figyelmét egy, a szakembereket már régóta megosztó kérdésre. Szükséges-e az épületek fő fűtési rendszere mellé tartalék-fűtést kiépíteni? Nézzük, mi szól ellene és mellette?

A szakértők és a beruházók, építtetők között akadnak támogatók, és olyanok is akik nem tartják szükségesnek a tartalék fűtési rendszer kiépítését.

Az ellenző – pontosabban, nem támogató – oldal az épületgépészet műszaki hátterének és arzenáljának fejlettségére hivatkozva nem tartja szükségesnek semmilyen, sokak szemében elavultnak is tekinthető, ráadásul kevésbé kényelmes fűtési megoldás integrálását egy modern környezetbe. A támogató oldal sem kételkedik a modern technológiában, csupán szem előtt tartja a biztonságot. De miért? Valóban indokolt ez az óvatosság egy olyan országban, ahol a közművek szolgáltatási biztonsága eddig soha nem adott okot az aggodalomra, és a lakosság biztonságát még csak az ingerküszöb alatt sem veszélyeztetik természeti katasztrófák? „Általános, sablonos magyarázata talán nincs is a kérdésnek, hiszen különbözőek vagyunk. Személyiségünk, neveltetésünk, szociális és kulturális környezetünk hatására másként reagálunk ugyanazokra a dolgokra, helyzetekre. Egy valamiben viszont biztosan nem különbözünk: ez nem más, mint a biztonságra való törekvés.” – mondta Szücs Zsolt, a Leier kémények és tetőcserepek értékesítéséért felelős termékmenedzsere.

Adorable,golden,retriever,dog,on,floor,near,electric,fireplace,indoors
Kép forrása: Leier

Valódi függetlenség villám gyorsan, bármikor

Az elmúlt időszak eseményeinek hatására a válasz most sokak számára jóval egyértelműbbé vált: kell „B” terv! Be kell biztosítani magunkat, hogy akkor is meleg otthonba tudjuk hazatérni, ezáltal biztonságunkról, kényelmünkről gondoskodni, ha éppen nincs áram vagy gáz. Azaz, szükségünk van egy olyan megoldásra, amivel ha kell, villámgyorsan áttérhetünk „túlélő” üzemmódba. A valódi függetlenséghez az is fontos kritérium, hogy ez a rendszer szolgáltató-független is legyen. Ennek egyik alapköve lehet egy jól megválasztott tüzelőberendezés, pl. kandalló. Sokan talán nem is gondolnák, de azon túl, hogy a téli estéken kifejezetten romantikus egy teát szürcsölgetve ülni mellette, akár a közel nulla energiafelhasználású épületek esetén is jó választás lehet. Ugyanis a kötelező megújuló energiarészarány biztosításában közreműködhet, mindössze egy, az igényeit kiszolgáló kéménnyel kell kiegészíteni. Így már kézzel fogható a biztonság, a kényelem és a függetlenség.

Leier Kemeny Garantalt Atvetel A Kemenyseprok Altal Logoval
Leier Kémény / Kép forrása: Leier

Akár a közel nulla energiafelhasználás elérésére is

A különböző állami támogatási csomagoknak köszönhetően egy tartalék-fűtési rendszer megvalósítása az utóbbi időben még elérhetőbb távolságra került. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy 2024. júniusa után már csak azok az ingatlanok kaphat használatbavételi engedélyt, melyeknél a közel nulla energiaigényű épületekenergiahatékonysági előírásai teljesülnek. A közel nulla energiaigény úgy érhető el, ha az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból fedezzük, így már nem csak biztonságunk, de az energiamegtakarítás és takarékosság szempontjából is megfontolandó lehetőség. Megújuló energiahordozóként ugyanis a tűzifa is szóba kerülhet, ahogy a biomassza, illetve a biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, a fapellet, az agripellet; a nap-, szél-, vízenergia, a geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve speciális esetekben a távhő vehető figyelembe.

Bővebb információ Leier kéményekről: https://kemenyshop.leier.hu/

Borítókép forrása: Leier