Barion Pixel Ellepi a falat a fekete ”lepel”? Így szabadulj meg a penésztől az otthonodban! – Coloré

Ellepi a falat a fekete ”lepel”? Így szabadulj meg a penésztől az otthonodban!

2023. 11. 08.

Itt az ősz és most már megmutatja azt, hogy mire képes. Az eső és a hideg bekényszerít a kellemes meleg otthonunkba, de ezt az idillt megtörheti a penész látványa. A penészes fal sokkal több, mint esztétikai probléma.

A penész nem más, mint egy gombafajta, amely, ha megtalálja a számára kedvező feltételeket, akkor gyorsan képes megmutatnia magát. Hogy melyek ezek?

  • A nedvesség,
  • megfelelő hőmérséklet (15-30 fok között ideális),
  • a sötétség,
  • rosszul szellőző hely,
  • táplálékforrás (szerves anyagok).

Tehát, ha penészt találunk az otthonunkban, az azt jelenti, hogy valamennyi feltétel adott a szaporodásához. Vagyis valahonnan nedvesség jut az otthonunkba (csőtörés, csöpögő vízvezeték, sérült ablak, szivárgó tető stb.). Ha a ház falának, mennyezetének szigetelés nem megfelelő, akkor az alacsonyabb hőmérsékletű területeken képződő nedvesség kiváló helyet jelent a megtelepedésnek. A rosszul szellőztetett helyiségekben a páratartalom olyan mennyiségű lehet, hogy az kedvező a penészgombának is.

Penész
Ha megjelenik az otthonodban a penész, az azt jelenti, hogy adottak a feltételek / Kép forrása: Urban78 / Getty Images

Rosszul mutat a falon és árt az egészségnek

A penész csak a sajton mutat jól, de a falon nem. Ráadásul nem pusztán csak ez a gond a jelenlétével. A legtisztább otthonban is megjelenhet a fekete folt a már fent említett okok miatt. Még nagyobb problémát jelenthet az egészségre gyakorolt hatása. A gomba ugyanis bekerülhet a levegőbe, amely allergiás reakciót és/vagy légzőszervi panaszokat okozhat.

A fekete folt eltüntetése nem ad végleges megoldást, ugyanis a kialakulásához szükséges feltételeket kell megszüntetni.

Harc a penész ellen

A legfontosabb és amit könnyűszerrel megvalósíthatunk a kialakulásának megakadályozásában vagy megelőzésében, az a szellőztetés. Ez legyen a mindennapi rutinunk része akkor is, hogy odakint hideg van.

Szüntesd meg a szivárgásokat a házban, okozza azt bármi. Az időjárás már nem engedi meg a kinti teregetést, ezért a bent szárított ruhákból is sok pára szabadul fel. Gondoskodni szükséges a páramentesítésről. Erre már számos készüléket kitaláltak, hogy mindenki megtalálhassa az otthonának megfelelőt.

Nagyobb beruházást igényelhet a ház szigetelése, de az egészségre nézve és hosszú távon hasznos lehet.

Ha a ronda feketeség már megjelent a falon, akkor kész, erre gyártott szerekkel is próbálkozhatunk, azonban a penészgomba mellett még a vegyszerrel is terhelhetjük a szervezetünket és a környezetet is.

Ha te is küzdelmet folytatsz a fekete csúnyasággal, akkor kipróbálhatsz olyan természetes változatokat is, amelyek az otthonodban is megtalálhatók.

A citromlé mostanában amúgy is népszerű lehet. Legalább 5 citrom levét csavard ki és öntsd szórófejes flakonba. Fújd érintett felületre és alaposan dörzsöld azt át. Ha néhány csepp mosogatószert is teszel hozzá, akkor az eltüntetés hatékonyabb és gyorsabb is lehet.

Penész
Az eltüntetés mellett a megelőzés a legfontosabb / Kép forrása: yavdat / Getty Images

Az ecet az ételek savasságát is megadja, de a háztartás tisztításában éppúgy kiveheti a részét, mint a penészölésben. Savas és antibakteriális hatásának köszönhetően a penészgomba egyik természetes ellensége. Egy szórófejes flakonba tölts az ecetből minden hígítás nélkül és fújd be az érintett felületet. Kesztyűben dolgozva töröld át azt egy eldobható törlőkendővel. Kisebb felületen, de makacs penészfolt ellen bevetheted a fogkefét vagy a körömkefét is.

Az ecet kéz a kézben jár a szódabikarbónával, amely a vízkőoldásban éppúgy jeleskedhet, mint a penészmentesítésben. Ezúttal azonban külön kell használni a szódabikarbónát, csak annyi vizet adj hozzá, hogy kenhető masszát kapj. Kend fel a felületre és hagyd így kicsit állni, majd mosd le a falat.

A grapefruitmag kivonatából készült készítmények az egészségünkre is jó hatással vannak, de remek természetes ellensége a penésznek. Kiváló baktériumölő és fertőtlenítő. Egy kisebb penészfolt esetén egy csészényi vízhez csepegtess a grapefruitmag kivonatából 10 cseppet. Pumás flakonból permetezd a falra, hagyd állni 10 percig, majd dörzsöld át. Nagyobb felület esetében a megadott mennyiséget sokszorozd meg, de az arányt tartsd be és akár egy órán át is hagyhatod a szert hatni.

A teafaolaj is remek gombaölő. Egy csésze vízhez egy evőkanálnyi teafaolajat adagolj és permetező segítségével fújd fel az érintett részre. Egy órán át hagyd dolgozni a teafaolajat, majd egy száraz törlőkendővel töröld át a felületet.

Bármennyire is természetes alapanyagokról van szó, a penészmentesítés mindig védőkesztyűben történjen, mert a gomba is veszélyes lehet, de a fent említett alkotóelemek is okozhatnak bőrirritációt.

Nyitókép forrása: AndreyPopov / Getty Images