Barion Pixel Miről is szól a komposztálás? Erre ad választ a Nemzetközi Komposzttudatossági Hét – Coloré

Miről is szól a komposztálás? Erre ad választ a Nemzetközi Komposzttudatossági Hét

2023. 04. 28.

Május 7. és 13. között tartják a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetét, ami több ország csatlakozásával hívja fel a figyelmet a komposztálás fontosságára.

A komposztálás régebben rendkívül népszerű volt, ám korántsem a hulladék mennyiségének csökkentése volt a cél. Már eleink is tudták, hogy a főtlen konyhai hulladék nemcsak lebomlik, hanem számos hasznos anyagot juttat a talajba, amiből rengeteget profitálnak a kertben lévő növények. Többek közt erre hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Komposzttudatosság Hete, ám ma már korántsem a kinti növények egészsége az elsődleges!

A komposztálás mikéntje

A komposztálás tökéletes módszer arra, hogy redukáljuk az általunk termelt hulladék mennyiségét, de számos más, környezetvédelmi haszna is van. Általa csökkenthetjük a vízfogyasztást és a műtrágyák használatát is.

Ha elkezdünk komposztálni, a háztartási hulladék nagyjából 30%-át visszaforgatjuk a természetbe, és ha mellette szelektíven gyűjtjük a hulladékot, akár kéthetente is elég kitennünk a háztartási szemetet.

A Nemzetközi Komposzttudatossági Hét keretein belül megtanulhatjuk, hogy hogyan kell pontosan komposztálni, és hogy mit tehetünk, ha felesleges komposztunk keletkezik. Több városban ugyanis önkormányzati szinten is felhasználják az ilyesfajta háztartási hulladékot a közterület-fejlesztésben.

A nagy mennyiségű komposztálás akár új munkahelyeket is teremthet, így mindenkinek előnyére válik. Ebben az évben a téma: ,,Komposztálj az egészségesebb talajért, egészségesebb élelmiszerért!” A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a komposzt a világ élelmezésében is igencsak fontos szerepet játszik, hiszen mivel egészségesebbé teszi a talajt, az abban termesztett élelmiszerek is egészségesebbek lesznek.

Az eseményt és a Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány munkáját a Humusz Szövetség is támogatja, s segíti, hogy a háztartások, a szakemberek, a tájépítészek és a gazdálkodók is megtanulják, hogy mi mindenre jó a komposztálás.

További információ az eljárásról és a környezetvédelemről a Humusz oldalán található.