Barion Pixel 2 hazai termék, mellyel gyerekjáték a házi komposztálás! – Coloré

2 hazai termék, mellyel gyerekjáték a házi komposztálás!

2021. 08. 19.

A komposztálás nem a kerttulajdonosok kiváltsága többé – mert ezzel a két innovatív házi komposztálóval akár egy panellakás négy fala között is készíthetünk friss komposztot konyhai zöldhulladékunkból. Így pedig egyszerre tehetünk a környezetért, és nevelhetünk giga paradicsomokat az ablakban!

Com-Pot – Ami a múltat jövővé varázsolja

Kívülről nem látunk mást, minthogy egy szemrevaló agyagedény díszíti konyhánk egyik sarkát – ám a Com-Pot házi komposztáló belsejében egy teljes mini ökoszisztéma munkálkodik azon, hogy megmaradt szerves hulladékunk idővel tápanyagban dús komposzttá alakuljon át. Ezután gyermeki lelkesedéssel fogjuk a reggeli végtermékeként megmaradt paprikacsutkát és almahéjat a háromemeletes edény legfelső szintjére lapátolni, és figyelni, ahogy átalakulva egyre lejjebb vándorol az edény alja felé, mígnem 4,5-6 hónap elteltével el is készül saját komposztunk. Persze mindehhez a csodához szükség van a komposztáláshoz kifejlesztett baktériumkultúrára is, mely lebontja a szerves hulladékot. Az edény, köszönhetően az alapanyagául szolgáló agyagnak, szagtalanít, hűt és fűt, így teremtve tökéletes közeget a reinkarnációhoz.

Otthon Haztartas Belteri Komposztalas 1
Forrás: instagram/@compot.composter

Compocity – Több, mint egy komposztáló öko-robot

De ne szaladjunk annyira előre, mert valószínűleg már a „komposztáló öko-robot” szókapcsolat is meglehetősen futurisztikusnak tűnhet. Pedig a Compocity nem egy sci-fi filmből vett képzeletbeli eszköz, hanem maga a kézzelfogható valóság, mely akár a saját konyhánkban is komposzttá varázsolhatja zöldhulladékunkat. A „piszkos munkát” a barátságos mikroorganizmusok végzik el, mi pedig – most kapaszkodjunk meg – a beépített szenzoroknak köszönhetően egy appon keresztül figyelhetjük a beltartalom minőségét. A hozzáadott plusz értéket a közösségformáló ereje adja, hiszen egy Compocity-t akár egy társasház, vagy co-housing közösségi otthon minden egyes lakója használhat. És ha kert híján mi magunk nem is tudjuk élvezni az általunk készített komposzt előnyeit, a Compocity csapata eljuttatja azokra a helyekre, ahol hasznát veszik – mi pedig minden este azzal a tudattal hajthatjuk álomra a fejünket, hogy ma is tettünk valamit a világért.

Otthon Haztartas Belteri Komposztalas 2
Forrás: instagram/@compocity

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix