Tiszta, illatos, mégis irritál? A mosószer allergia tünetei

2023. 09. 13.

Egyre tudatosabbak vagyunk az éltevitelünkben, mert számít, hogy mit hagyunk az utókornak. A jóslatok hátborzongatóak, tenni kell valamit. Ha javítani nem is tudunk, de ne is rontsunk a jelenlegi helyzeten. A mosószer allergia újabb nyomós érv lehet a tudatosság mellett.

Talán már te magad is érezted azt a kellemetlenséget, amikor a tisztán elővett öltözéked elbódított az illatával, ám viselése kényelmetlen volt. Ha nem a mérettel, a szabással van gond, akkor ez akár a mosószer allergiának is betudható. A bőr irritációja elviselhetetlenné vagy legalább kellemetlenné teheti az amúgy remek ruhadarabot is. Ez egy olyan reakció, amely a mosószerek használatakor jelentkezik és a bőr érzékenységével, allergiás reakciójával mutatja ki a foga fehérjét. Csakhogy nem feltétlenül akkor jelentkezik, amikor a mosott ruhába belebújunk, így elsőre nem biztos, hogy tudjuk a probléma okát.

Honnan tudhatod, hogy a mosószer miatt viszket, piros a bőröd?

Mosószer allergia tünetei

A megjelenő bőrpír, égető érzés, viszketés, hólyagok és duzzanatok, hámlás ott jelentkeznek, ahol a mosószerrel érintkez(ett)ik a bőr. Akár néhány órával a mosás után is megmutathatja magát az allergia, de van, hogy napokkal később tűnnek fel. A mosószerekben olyan vegyi anyagok vannak, amelyek hatékonyak a ruhaneműk tisztításában, de ezek a vegyszerek és illatanyagok reakcióba lépnek a bőrrel. Ha arra túlzott immunválaszt ad, akkor tapasztaljuk a nem kívánt tüneteket.

Allergia tünetei
A viszketés, a bőrpír, a hólyagok mind árulkodó jelek / Kép forrása: Voyagerix / Getty Images

Okai

Természetesen a mosószerekben található anyagok tehetők leginkább felelőssé azért, hogy egyre többen reagálunk érzékenyen a mosószerekre, de a másik fontos tényező a mosógépekben keresendő. A hatékony mosás abban is mérhető, hogy a ruhák mennyire lesznek tiszták és mekkora energiafelhasználás mellett. Vagyis egyre nagyobb fontosságú, hogy a mosógépek kisebb vízigénnyel és alacsonyabb hőfokon, de nagyon jó eredményt produkáljanak. Ez azt jelenti, hogy sok kemikália marad a ruhadarabok szálai között, amelyek a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki.

Kezelése

Szakember is beazonosíthatja a kontakt dermatitiszt, de legtöbbször mi magunk összeadjuk, hogy a kellemetlenségek a mosószer miatt alakulnak ki. Amint érezzük a viszketést, bőrpírt és egyéb jeleket, úgy szükséges megválni mihamarabb az adott ruhától – ha a viselés során azonnal jelentkezik­ ­–, majd az érintett területet nem árt vízzel leöblíteni. Természetesen célszerű, ha az adott mosószert elfelejtjük és egy természetes, bio vagy hipoallergén változatra cseréljük le. Ha nem akarunk megválni attól, akkor pedig a ruhák alapos öblítése lehet a megoldás. A kellemetlen tünetek enyhítésében segíthetnek az orvos által felírt kenőcsök.

Környezetkímélő megoldások

A foszfátok a mosószerek népszerű összetevői voltak, mert meggátolták a vízkövesedést is a tisztítás mellett, de a környezetre gyakorolt hatásuk miatt ma már a mosószerek foszfortartalma nem haladhatja meg a 0,5 grammot. Szerencsére ma már könnyebben válogathatunk olyan termékek között is, amelyek nemcsak a természettel, de a bőrrel is gyengédek.

Hipoallergén, az meg mi?

Ha már égető és viszketővé vált a helyzet, akkor a mosásra ki kell találni valami bőrkímélő megoldást. Ilyenkor kerülnek előtérbe a természetes vagy a hipoallergén mosószerek. Ez utóbbi esetében a „hipo” természetesen nem az erős, háztartási fehérítőt jelenti, hanem a kifejezéssel az alacsonyabb vagy a normálnál jóval kisebb értékű allergéneket tartalmazó mosószert jelent. Vagyis olyan mosószerek összefoglaló neve, amely kevésbé jelentenek kockázatot az allergiás, bőrproblémával küzdő betegek számára.

Természetes mosószer
Érdemes áttérni a természetes vagy hípoallergén termékekre / Kép forrása: svehlik / Getty Images

Mit mondanak a vizsgálatok?

Már az 1970-es évek óta foglalkoznak az allergiás kontakt dermatitisszel, amelyet a mosószerek váltanak ki. Az már ismert, hogy a mosószerekkel való ismételt érintkezés allergiát válthat ki, de annak mechanizmusát már kevésbé értjük. Egy kutatásban létrehozták az irritáló kontakt dermatitisz egérmodelljét. A kísérletben résztvevő egerek fülét naponta kitették a mosószeres irritációnak és az találták, hogy az állatok vakarták a fülüket, az érintett területen duzzanat jelentkezett és kiszáradt. Mindez pedig a kezelés utáni 48 órán át fennmaradt. Még az antihisztamin beadása után is sem, vagy csak alig csökkent az allergiás reakció.

Más vizsgálat eredménye pedig azt mutatta, hogy az irritáció nemcsak a bőrön, de a tüdő sejtjeiben is megmutatkozhat és asztmához is vezethet.

Nyitókép forrása: lassi meony / Getty Images