Barion Pixel A konyhában molyol? Vesd be az 5 praktika valamelyikét molylepke ellen! – Coloré

A konyhában molyol? Vesd be az 5 praktika valamelyikét molylepke ellen!

2023. 11. 13.

Felfigyeltél az otthonodban szárnyra kélő molylepkére? Lehet, hogy lesz párja. Ha többen jelennek meg, bizony annak oka van. Először azt kell megtalálni, hogy mi vonzza őket és csak ezután jöhet a molylepke elleni bevetés.

Nem szeretjük, ha az otthonunkat ellepik rovarok, ezért szúnyoghálóval ellátott nyílászárókkal próbáljuk meg elszeparálni magukat tőlük. Ebben a cikkben néhány ötletet olvashatsz arról, hogy hogyan veheted fel a kesztyűt a molylepke ellen.

Repkedő kellemetlenkedők

Otthonunk egyik betolakodója a molylepke, amely, ha megtalálja a számítását, igen jól tudja magát érezni az otthonunkban. Látványosan csak akkor kerül a szemünk elé, ha már kifejlett rovarként repked ide-oda, de ha bekerült az otthonunkba, akkor valójában a fejlődési formájában (pete, lárva) is megtalálható példányok is vannak.

Megkülönböztetünk a ruhásszekrényben megbújó, lakmározó, és ezáltal kártékony ruhamolyt és a konyhánkban élelem után kutató lisztmolyféléket (aszalványmoly, készletmoly). Ez utóbbiak azok, amelyek az élelmiszerraktárunkat csócsálják.

Molylepke ellen
Ha otthon érzik magukat nálunk, gyorsan szaporodnak / Kép forrása: vchal / Getty Images

Mit keresnek nálunk a molylepkék?

Természetesen az életükhöz és a szaporodásukhoz szükséges feltételeket. Ez utóbbi esetében a zárt, ritkán háborgatott és nehezebben hozzáférhető, magas páratartalmú helyet keresik ahhoz, hogy petéiket lerakhassák. A peték kikeléséhez körülbelül két hétre van szükség, de ha magasabb a hőmérséklet, akkor ez az idő lerövidülhet. Kikelésük után azonnal elkezdik a táplálkozást a lárvák. Ha nagyon megtalálják a számításukat, akkor egy év alatt több generáció is felnő az otthonunkban.

5 molylepke elleni praktika

1. Minden lakásban lehet olyan zug, amely nehezen elérhető, és nehezen, vagy egyáltalán nem takarítható. Azonban a molylepkék elszaporodásának módja az, hogy tartsuk tisztán az otthonunkat. Nemcsak egyértelmű, de természetes is, hogy tisztaságban éljünk. Habár egyszerűnek tűnik ez a megelőzési mód, mégis gondot okozhat. Régen annyit tettek az emberek, hogy évente kétszer kimozdították a falhoz tolt szekrényt, letakarították a falat, és mehetett vissza a helyére a bútor. Ezzel szemben a mai modern bútorokat már a falra szerelik, így a bútor és fal közé bármilyen rovar be tud költözni. A molylepke elleni küzdelem ezért most nehezebben valósulhat meg.

2. Segítségünkre lehet egy olyan egyszerű megoldás is, mint a szellőztetés. A gond azzal van, hogy manapság reggel kiszellőztetünk, de többször már nem. Pedig a legtermészetesebb molytalanítási eljárás az otthon tisztán tartása mellett az, hogy többször szellőztetünk. Erre azért van szükség, mert a friss levegő beáramlásával nemcsak a levegő hőmérséklete, de páratartalma is megváltozik. Ez az, amit a molyok rühellnek. Egyáltalán nem viselik jól a hőingadozást.

3. Ha a környezet megfelelő a molylepke számára, de a táplálékforrás nem adott, akkor nem lesz vonzó az otthonunk. Ezért, ha az élelmiszereket légmentesen záródó dobozokban, edényekben kerülnek tárolásra, ahhoz nem tudnak hozzáférkőzni.

4. Használj bio molyűzőt! Amíg te élvezed a levendula erős és kellemes illatát, addig a moly kifejezetten nem kedveli. Egy friss csokor levendulával, esetleg illóolaj formájában vagy füstölőként az otthonunk levegőjét is illatossá válik, miközben a molylepke elleni intézkedést is megtesszük.

Molylepke ellen
A ragacsos csapdák csak a repülő molyokat csábítják magukhoz. A lárváktól és petéktől így nem szabadulhatunk meg / Kép forrása: Pawel Kacperek / Getty Images

5. A kereskedelmi forgalomban található ragasztós molycsapdák arra jók, hogy a repülő egyedeket befogják, de a lárvaállapotúakat nem. Vagyis a molytalanítás nem valósul meg teljes mértékben.

A ruhamoly elűzése és irtása hasonló módon történhet, azonban a teljes védekezés abban rejlik, ha a lárvákat is eltüntetjük az otthonunkból. Ez azt jelenti, hogy a ruhákat ki kell mosni és érdemes kint teregetni. Az sem baj, ha a ruhák megfagynak, mert ezzel együtt a lárvák is. Ugyanakkor a ruhaszárító is megteszi a dolgát, az pedig éppen a meleg levegővel győzi le a petéket, lárvákat.

A molylepke irtása tehát nemcsak a már kifejlett repülő rovarok kiűzését jelenti, hanem a peték és lárvák rejtekhelyének irtásával lesz teljes. Vagyis a repkedő rovarok mellett fontos felkutatni a forrást! Általában elkerülhető, hogy tartósabban rendezkedjenek be otthonunkba, ha odafigyelünk a takarításra, a szellőztetésre, az élelmiszerek helyes tárolására. A tudatosság és az időben történő intézkedések segíthetnek, hogy a kuckónk nyugalmát mi élvezzük, és ne a molyok.

Nyitókép forrása: vchal / Getty Images