Környezetbarát tippek zuhanyfülke tisztításához

Újonnan még csillognak-villognak a zuhanyfülkék, de általában hamarosan elkezdődik a vízkövesedés és lassan felhalmozódnak a szappanmaradványok. Takarításkor ne rohanj rögtön a drogériába! Olyan anyagokból is hatékony és környezetkímélő szert készíthetsz, amelyek szinte az összes háztartásban megtalálhatók.

Két módszert osztok meg veled, ami a mi családunkban bevált. Hétköznapokon is remekül alkalmazható, és persze az aktuálissá váló karácsonyi nagytakarításnak is a részei lehetnek. A cikk végén pedig még elárulok pár apró trükköt.

Az 1-es módszer

Ehhez a következő dolgokra lesz szükséged: ecet, mosogatószer, egy üres szórófejes flakon, egy karcmentes szivacs és mikroszálas törlőkendő.

Néhány eszköz elég a zuhanyfülke kitakarításához
Nem lesz szükség nagy felszerelésre / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Töltsd meg a flakont félig vízzel, félig ecettel. Ha sok szappan rakódott le, akkor egy kis mosogatószert is tehetsz a keverékbe. Rázd fel, majd felülről lefelé fújd be a zuhanyfülke üvegajtaját. Ha maradt volna néhány makacsabb vízkő, akkor fújd be a flakonban lévő keverékkel néhány percre, és hagyd, hogy kifejtse a hatását. Szükség esetén a szivaccsal is dörzsöld át. Ezután öblítsd le az ajtót, és töröld tisztára a mikroszálas kendővel.

A 2-es módszer

A környezetkímélő takarítás másik sztárja az ecet mellett a szódabikarbóna. Több célra használhatod a háztartásban, bevethető a zuhanyfülke takarításánál is.

Vízkő eltávolításához nedvesíts be egy mikroszálas kendőt vagy egy szivacsot, tegyél rá egy kis szódabikarbónát, és körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg az érintett területet. A következő lépés ebben az esetben is az öblítés és a szárazra törlés, így meg tudjuk akadályozni az újabb foltok kialakulását.

Ne menj a drogériába, használj otthon készített szereket!
A házi készítésű szerek is nagyon hatékonyak lehetnek / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Plusz tippek

Sokat teszel a vízkövesedés ellen, ha minden zuhanyozás után lehúzod a vizet egy egyszerű, ablakpucoláshoz szánt lehúzóval. Többféle típus van, a szilikonosat ajánlom. Akkor is kevesebb vízfoltra számíthatsz, ha a nedves üveget letörlöd egy erre a célra szánt törülközővel.

Szellőztess zuhanyozás után – ha lehet, az ablakon át, de az ajtót is hagyd nyitva egy kis időre. Végül pedig: csábító lehet, és kézre is esik, de ne a zuhanyfülke ajtaján hagyd megszáradni a törülköződet, hiszen akkor megint összegyűjtöd ott a nedvességet. Arra ott van a törülközőtartó.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj