Barion Pixel Kicsi a penész, de erős – Coloré

Kicsi a penész, de erős

2023. 04. 01.

Sok mindentől függ, hogyan érezzük magunkat az otthonunkban. Kereshetjük a megoldást a pénzben, a szerelemben és lényegében bármiben, de nagyban befolyásolja hangulatunkat, közérzetünket és egészségünket is a levegő minősége.

Sok mindentől függ, hogyan érezzük magunkat az otthonunkban. Kereshetjük a megoldást a pénzben, a szerelemben és lényegében bármiben, de nagyban befolyásolja hangulatunkat, közérzetünket és egészségünket is a levegő minősége.

Ablak kinyit, pára távozik

Friss levegőre vágyunk egy emberekkel teli, elhasznált levegőjű helyiségben, de ugyanúgy jól esik kinyitni a munkahelyen az ablakot ebédidőben, hogy a levegő cserélődjön: az elhasznált helyébe üde levegő kerüljön.

A lakás réme a penész, ugyanakkor az egészségünkre is nagy veszélyt jelent. Légzőszerveink számára a 40-60%-os páratartalom az ideális, ám ha ez az magasabb, megjelennek a penészgombák.

A penész gombafajták gyűjtőneve, amelyek szaporodásához ideális a magas páratartalom. A téli időszakban megjelenő kellemetlen vendég még a legszebb otthon képét is csorbítja. A fűtési szezonnal megteremtjük a gombák számára az ideális életteret és csak marasztaljuk a makacs azzal, hogy kevesebbet szellőztetünk. Tovább növelhetjük a penészgomba szaporodását, ha az otthon zárt terében teregetjük ki a száradó ruhákat.

Ha a pára mégsem távozna önszántából

A penész megszüntetésében kulcsfontosságú szerepet kap a szellőztetés mellett a páramentesítés. Ez utóbbira már többféle páramentesítő eszköz kínál megoldást, de bevethető néhány házi praktika is. Helyezz sót egy tálkába abban a helyiségben, ahol a penész megjelent. Ugyan csak mérsékelten képes a só magába szívni a felesleges párát, de jól működhet.

Hasonlóan eredményes megoldás lehet nem túl magas páratartalom esetén a PET palackos verzió. Ehhez egy palackot szükséges ketté vágni, majd a fél palackot a nyakánál fogva a másik részbe kell fordítani. Már csak annyi a teendő, egy harisnyadarabot kifeszítsünké, amelybe belekerül a kalcium klorid, amely a sóhoz hasonlóan fog dolgozni.

Habár a penész nem mindenki számára jelent egészségügyi kockázatot, vannak, akik jóval érzékenyebbek. Egy biztos: a penész nem a barátunk. Nemcsak egészségügyileg, de esztétikailag sem. Készülj fel a következő télre már most!

A borítókép forrása: Pexels