Barion Pixel Az ezüstös pikkelyke kedves neve ellenére nem szívesen látott vendég – Tudod, miért költözött hozzád? – Coloré

Az ezüstös pikkelyke kedves neve ellenére nem szívesen látott vendég – Tudod, miért költözött hozzád?

2023. 10. 31.

Ha az állatszereteted a négylábúkig terjed, akkor a rovarok nem a legjobb barátaid. Egészen addig megtűröd a jelenlétüket, amíg nem tartózkodnak a közvetlen közeledben, esetleg az otthonodban? Akkor lehet, hogy az ezüstös pikkelykét sem fogod kedvelni.

Pedáns és tiszta az otthonod, amire büszke vagy? Akkor bizonyára nehezen éled meg, ha az irányítás kicsúszik a kezeid közül, és olyannal kell szembenézned, amellyel nem számoltál. A kártevők vagy nem kívánt rovarok bejutása az otthonodba nem az igénytelenség jele, hanem csupán azé, hogy megfelelő közeget kerestek és találtak maguknak az élethez és a szaporodáshoz.

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) egyike azoknak a rovaroknak, amelyek megpróbálnak velünk együtt (vagy mellettünk) élni. Különösen azért igaz ez erre az apró rovarra, mert sötét és nedves helyet keres magának. A hosszúkás, lapos testű, 7-10 milliméter hosszúságú, sok lábacskával rendelkező élőlény olyan, mintha egy mini páncélt viselne a testén. Olyan rovar, amely a letűnt kor jegyeit hordozza magán: az evolúció – esetében – szinte egy lépést sem mozdult.

Ezüstös pikkelyke
A borostyánba zárt ezüstös pikkelyke mutatja, hogy évmilliók alatt mit sem változott / Kép forrása: Bjoern Wylezich / Getty Images

Bemutatkozik az ezüstös pikkelyke

Amilyen kicsi, annyira meglepő, hogy élettartama 2-5 év is lehet!

Az ezüstös pikkelyke otthonainkban való gyakori jelenlétének okai:

Páratartalom: az ideális hőmérséklet számára a 22-27 Celsius fok, a viszonylag magas páratartalom és a sötétség. Gyakran jelenik meg a fürdőszobában, konyhában és pincében.

Éjjeli életmód: Mivel nincs szárnya, repkedésével biztosan nem fog megzavarni. Ugrani sem tud, de gyorsan szaladni igen! Mindezt leginkább az esti, éjjeli órákban teszi meg, ugyanis akkor keresi a táplálékát és a rejtekhelyét. Nappal már sokkal óvatosabb, mert egy kis szakasz megtétele után megáll és vár, majd tovahalad.

Táplálkozási preferencia: az ezüstös pikkelyke táplálkozása szénhidrátokon alapul, számos szerves anyagot fogyaszt, úgymint tapéta, könyv, ruha, papír és egyéb hasonló anyagokat. Mindent megcsócsál, ami számára ízletes, és ez lehet az élelmiszerraktár lisztkészlete, vagy a rizs, esetleg egy, a nagymamádról készült féltett fotó, vagy egy polcon csücsülő, nagyon ritkán forgatott könyv. Ezek miatt egy igazán kártékonynak mondható jószágról van szó. Akkor sem esik kétségbe, ha nem talál semmi „foga” alá valót. Ha az életkörülmény megfelelő, de nincs táplálék, akkor sincs gond: élelem nélkül akár egy évig is kibírja.

Megelőzés és védelem

Az ezüstös pikkelyke jelenléte otthonainkban zavaró lehet, de az okok megszüntetésével búcsút inthetünk neki.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a soklábú „barátod” jelen legyen az életedben és az otthonodban, akkor tarts szárazságot a pincében és a fürdőszobában, csökkentsd a páratartalmat.

Az alapos takarítással és tisztaság fenntartásával minimalizálni tudod számára a táplálékforrást, ami vagy a rovar elpusztulását vagy kiköltözését eredményezheti.

Ezüstös pikkelyke
Igen nagy károkat tudnak okozni, ha többen bandáznak az otthonunkban / Kép forrása: OlFedv / Getty Images

A rejtett repedéseket és nyílásokat zárd el, hogy megakadályozd a bejutását! Ha ugyanis többen kiszemelik az otthonodat, akkor gyors szaporodásukkal még több kárt tehetnek.

Kereskedelmi forgalomban lévő rovarcsapdákat is beszerezhetsz, amelynek használata nem bonyolult, de hatékony lehet a nemkívánatos rovarokkal szemben.

Nem muszáj még a boltba sem menned speciális ezüstös pikkelyke csapdáért! Megpróbálhatod azt a verziót is, hogy egy papírcsíkot bekensz mézzel, és várod az eredményt. Helyezd ki a kreált csapdádat oda, ahol látod a rovart!

Ha egy befőttes üveg külsejére szalagot tekersz, az úgy fog működni, mint egy létra! Ennek köszönhetően a rovar könnyen feljut az üveg szájáig, belepottyan az üvegbe, de kimászni már nem tud, mert a sima üvegfelületen erre képtelen.

Egy másik megoldás szerint csak tekerj össze egy újságot, nedvesíted be, majd helyezd el ott, ahol a rovar rejtekhelye van. Megvárod, hogy új helyét, nevezetesen az ideálisan hűvös, sötét és nyirkos feltekert újságot megtalálja, majd egyszerűen csak kidobod a kukába azt.

Nyitókép forrása: Leonid Eremeychuk / Getty Images