Csupa veszély a konyha? Dolgok, amiktől minél hamarabb szabadulj meg

Nem is gondolnád, mik azok a konyhai eszközök, amik kifejezetten veszélyesek rád.

kitchen 2165756 1920

Nem csak balesetveszélyes, de akár fertőzésveszélyes eszközök is leselkedhetnek rád a konyhában, akkor is, ha általában odafigyelsz az ilyesmire. A baktériumok és kórokozók pont azokan az eszközökön telepednek meg, amelyekre nem is gondolnál. Persze, a csapokat és a lefolyót rendszeresen kitisztítod, az edényeket megfelelően meleg vízzel és mosogatószerrel elmosod, az asztalokat és munkafelületeket letörlöd, a késeket pedig szépen elrakod a fiókba, hogy ne vághasd meg magad véletlenük, de akkor mégis mik lehetnek a konyhában, amik veszélyesek?

Vágódeszka

Vajon hol a probléma egy ártatlan vágódeszkánál? Nos, az apró repedésekben. A vágódeszkákra rácsöpög a hús leve, és hiába mosod el, a kis vágásokban, mélyedésekben szeretnek megtapadni a baktériumok. Pláne, ha a deszka műanyagból van, hiszen a vizes műanyag a kedvenc helye a helye a kórokozóknak. Legjobb, ha sűrűn cseréled a vágódeszkákt, illetve lehetőség szerint fából készültet választasz, hús darabolás után egyből elmosod, és olyan példányokat szerzel be, amiket igazán magas hőfokon is lehet mosni. Mikor már nagyon karcosak, szemétben a helyük, így megkíméled magadat a betegségektől.

Teflon edény

Bár praktikus a teflon hússütés szempontjából, mégsem ajánlott ebből készült serpenyőt tartanod, hiszen ha a bevonat megsérül, káros, rákkeltő anyagok kerülhetnek az ételbe, és melegítés hatására az serpenyőből a levegőbe is kipárolognak. Egy karcolás után is jobb megszabadulni ezektől a serpenyőktől.

sidekix media AK42TQRyCw unsplash
Kép forrása: Unsplash

Gránit konyhapult

Még mindig sok háztartásban lehet látni gránit konyhapultot, azonban ez a lehető legrosszabb választás egészségügyi szempontból, mert kimutathatóan növelheti a lakásban a radon mennyiségét. A radon egy nemesgáz, ami nagy mennyiségben rákkeltő lehet. Ha tudod, cseréld le a gránit pultot, ha nem, akkor pedig szellőztess gyakran a konyhában, és semmiképp se vágj deszka nélkül a felületen.

Műanyag doboz

Két okból is jobb inkább szakítani a műanyag dobozokkal: ha ezekben melegíted az ételt, egészségre káros molekulák jutnak a menübe a hő hatására, illetve nehéz őket úgy valóban tisztán tartani. Ha nincs kedved minden használat után ecetes vízben áztatni, majd alaposan átsikálni a műnyag ételhordóidat, akkor inkább szabadulj meg tőlük, és üveg edényekben tartsd az ebédedet, vacsorádat.

Régi szivacs

Milyen gyakran cseréled a szivacsaidat? Ha a válasz két hétnél ritkábban, akkor sajnos nagy esélyt adsz arra magadnak, hogy összeszedj egy fertőzést. Nincs is kellemesebb táptalaj a kórokozóknak, mint egy nedves környezet, például egy ételmaradékos, nedves szivacs. A konyharuhákat érdemes hatvan-hetven fokon hetente egyszer kimosni, a szivacsokat pedig kidobni, ha már hetek óta ugyanazokat használod.

Borítókép forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!