Barion Pixel Az ezüst tisztítása házilag – 4 módszer, amivel olyan lesz az ékszered, mint régen volt – Coloré

Az ezüst tisztítása házilag – 4 módszer, amivel olyan lesz az ékszered, mint régen volt

2023. 10. 07.

Az ezüst tisztítása olykor-olykor szükségessé válik, hiszen a hordásától az ékszerek idővel bekoszolódnak, megviseltté válnak. Szerencsére azonban otthoni körülmények között is újjá varázsolhatjuk kedvencünket!

Az ezüst tisztítása nem bonyolult folyamat, és nem is kell hozzá nagyon bevásárolni, hiszen a legtöbb, a tisztításhoz szükséges alapanyag otthon is megtalálható. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért feketednek el idővel az ezüst ékszerek.

Az ezüst egy kémiai elem, ami különböző környezeti hatásokkal lép reakcióba akkor is, ha nem használjuk éppen. A kén van rá olyan hatással, ami feketedést eredményez, s ahhoz, hogy az ezüst kénnel találkozzon, még viselnünk sem kell az ékszereket, ugyanis a levegőben is van kén. Ezáltal a feketedés idővel elkerülhetetlen, ám ez nem jelenti azt, hogy meg kell szabadulnunk az adott ékszertől, csupán egy tisztításra van szüksége! Ritkábban van rá szükség azonban, ha levesszük az ezüst ékszereinket, ha gyógyfürdőbe megyünk, illetve kerüljük, hogy a parfümünk hozzáérjen.

Az ezüst tisztítása házi módszerekkel

A tisztításhoz semmiféle olyan kémiai elemre nincs szükség, amit ne tudnánk beszerezni. Különböző módszerek vannak, így kiválaszthatjuk, hogy számunkra melyik a szimpatikus, melyik az, amelyiket a legkönnyebbnek gondoljuk.

Fogkrémmel

Az egyik legkönnyebb módszer talán az, amelyhez nincs szükség másra, csak fogkrémre. Nincs más dolgunk, mint egy használaton kívüli fogkefével elkenni a fogkrémet az ékszeren, majd alaposan leöblíteni. Ha elsőre nem működik, hagyjuk állni egy kicsit a fogkrémet, majd utána mossuk le!

Sóval és sütőporral

A konyhában is megtalálhatjuk az ideális ezüsttisztító-szert! A sütőport a sütő takarításában is kiváló segítséget nyújt, így az ezüstében is! Fogjunk egy tálat, aminek az aljára tegyünk egy darab alufóliát, majd erre helyezzük a megtisztítandó ékszereket. Mehet rá a sütőpor vagy a só, majd annyi forró víz, amennyi éppen ellepi. Öt percig hagyjuk állni, majd öblítsük le tiszta vízzel, és szárazra törölve már láthatjuk is az eredményt!

Az ezüst tisztítása házi eszközökkel is megoldható, így sóval és alufóliával is! / Kép forrása: Helin Loik-Tomson / Getty Images
Az ezüst tisztítása házi eszközökkel is megoldható, így sóval és alufóliával is! / Kép forrása: Helin Loik-Tomson / Getty Images

Citrommal

A citrom kiválóan alkalmas arra, hogy eltávolítsuk a fekete foltokat az ékszerekről. Nincs más dolgunk, mint kicsavarni a citromból a levet, és beletenni az ékszert. Ne hagyjuk sokáig, csak pár percig, majd vegyük ki, öblítsük le, és töröljük szárazra. Máris a kezünkben tarthatjuk régvolt ékszerünket!

Ecettel és szódabikarbónával

Ismét előkerül a szódabikarbóna, ám ezúttal az ecet társaságában: egy deci ecetbe keverjünk egy nagy evőkanál szódabikarbónát, ebbe kerülhetnek az ékszerek, amiket másfél-két órán át hagyjunk állni. Ez idő elteltével öblítsük le, töröljük szárazra, és el is készültünk!

Figyeljünk azonban arra, hogy olyan ékszerek, amikben ékkövek vannak, nem tisztíthatóak ezekkel a módszerekkel, hiszen a készítéskor használt ragasztót oldhatják a tisztításhoz használt szerek. Ezeket érdemes langyos, enyhén szappanos vízzel enyhén áttörölni, és megszárítani.

Nyitókép forrása: Getty Images

/otthon/haztartas/az-ezust-tisztitasa-hazilag/