Barion Pixel Glikolsav, ami dörzsölés nélkül is eltávolít – Coloré

Glikolsav, ami dörzsölés nélkül is eltávolít

2023. 09. 23.

Időről időre olyan kifejezések jelennek meg a szépségiparban, amelyről azt sem tudjuk, hogy miről van szó. A glikolsav ismert lehet és elnevezése is beszédes, de talán nem mindent tudunk arról, hogy mihez kezdhetünk vele.

A kozmetikai eljárásokban, vagyis a szépségápolásban emlegetett glikolsav egy alfa-hidroxisav. Ezt nevezik AHA-nak, vagyis vízben oldódik, természetes forrásokból ­­– gyümölcs, cukornád vagy akár tej – nyerhető. Az AHA savakat előszeretettel alkalmazzák szépségápolási termékekben.

AHA savas kezelés
Az AHA savak hámlasztó hatásuk miatt kedveltek / Kép forrása: John Kevin / Getty Images

Az AHA-k legje a glikolsav

Az AHA savak közül a glikolsav molekulamérete a legkisebb, amely a leggyorsabb felszívódást eredményezi. De nemcsak a gyors felszívódása miatt kedvelt. Nagyon sok bőrproblémán segíthet. Kicsi a bors (molekula), de erős. Ugyan a legkisebb molekulaméretű, mégis a legerősebb. Használata során ezért különösen nagy körültekintést igényel.

Mire jó?

Leginkább hámlasztóként alkalmazzák a bőrápolásban. Az egyik legkedveltebb bőrmegújító. Használatával könnyen eltávolítható válnak az elhalt hámsejtek. Még csak dörzsölni sem szükséges a kezelt felületet. Felszínre kerülhet az új, frissebb és világosabb bőrréteg. Hatékonyan felveszi a harcot a bőr öregedésével, ráncosodásával szemben. Ez annak köszönhető, hogy humektánsként viselkedik. Azaz a bőrsejtekhez vonzza a vizet és ott megköti, ezáltal a bőr feltöltődik, vagyis a ráncok kisimulnak. Hatékonyan csökkenti a pattanások kialakulását, enyhíti a seborrheás bőr egyenetlenségét, halványítja a pigmentfoltokat, de akár a benőtt szőrszálak estén is segíthet, mert a hámlasztással felszínre kerülhetnek azok.

Kinek jó?

Szinte mindegyik bőrtípus esetén használható, mégis talán a normál, a zsíros és a kombinált bőrön a leghatékonyabb.

Glikolsav
Gyengébb koncentrációban otthon is használható / Kép forrása: Kittisak Kaewchalun / Getty Images

Amit még tudni érdemes

A legkisebb molekolájú AHA nagyon hatékony hámlasztó minden erősebb fizikai ráhatás nélkül is, ám ezzel a felszínre kerülő friss bőrréteg védtelenebb a külső körülményekkel szemben: napsütés, UV-sugárzás.

A biztonságos használathoz az 5-10 %-os a megfelelő, de az ennél erősebb koncentrációjú készítménnyel semmiképp se próbálkozzunk otthon.

Mielőtt alkalmazni szeretnénk, mindenképp vizsgáljuk meg a kezelendő felületet, hogy azon nincs-e vágás, seb, mert akkor mellőzzük. Távolítsuk el a bőrről a zsírokat, olajokat, szennyeződéseket tonikkal, majd vattakorongra adagolt glikolsavval töröljük át a bőrt. Néhány perc elteltével a kezelt felület vörösödni fog, de vízzel való öblítéssel semlegesíthető a hatás. Mindenképp az esti bőrápolási rutinba és heti egy alkalommal alkalmazzuk a glikolsavas kezelést, mert így időt adunk a bőr regenerálódására, gyógyulására.

Téli időszakban, amikor az hideg, szeles időjárás miatt amúgy is szárazabb lehet a bőrünk, bánjunk óvatosan a glikolsavval is. Használjunk hidratáló, fényvédő nappali krémet.

Más hatóanyagú termékkel kombinálni nem igazán jó, bár ezt bőtípus válogatja. Ha mégis együtt szeretnénk két hatóanyagot érvényesíteni, arra kell törekedni, hogy a másik gyengébb legyen a glikolsavnál, például tejsav vagy szalicilsav.

Kutatásokkal is alátámasztották a glikolsav hámlasztó hatásának eredményességét, amely ezen túl még eredményorientált és költséghatékony megoldás is.

Nyitókép forrása: Elena Safonova / Getty Images