Barion Pixel Falaznál? Mutatjuk miből érdemes! (x) – Coloré

Falaznál? Mutatjuk miből érdemes! (x)

2023. 10. 09.

Vajon a mai kor energetikai elvárásai és igényei szerint miből érdemes családi házat építeni? Egy sor érdekes, akár meglepő új technológia mellett, vegyük szemügyre, mit kínálnak a többezer éves tégla mai reinkarnációi, a nútféderes, a milliméterre csiszolt és a töltött tégla.

Az innováció a szerkezetépítés területén is rekord sebességbe kapcsolt. Szinte egy szempillantás alatt jutottunk el a nyolcvanas években a szakemberek által megdöbbentő méretűnek és kinézetűnek tartott nútféderes tégláktól, a milliméterpontosra csiszolt felületű modelleken át, a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagokig. Az újabb és újabb modellek egyre magasabb szinten elégítik ki az energiamegtakarítás igényét. A technológiák ma is egymás mellett léteznek, így igényeink és persze pénztárcánk lehetőségei szerint választhatunk közülük. És mi alapján érdemes letenni a voksunkat bármelyik mellett?

Ugyan a falazás a szakmunkák között talán a legkevésbé bonyolult, a csiszolt téglák összeépítése precíziós munka, a döntésben a szakemberek szerepe elvitathatatlan. Alábbiakban a szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértői segítenek eligazodni az alternatívák között.

Tégla
Nútféderes Tégla – Forrás: Leier

A nútféderes, a gyors és az innovátor

Azt szokták mondani, hogy az égetett kerámia, a tégla egyetlen fontos tényezőben sem teljesít kiugróan, hanem éppenséggel mindenben egységesen jól teljesít. A tégla tartóssága, jó hangszigetelő-, kiváló hőtároló- és hőszigetelő képessége teszik örök klasszikussá a családi házat építők körében. Az égetett kerámia építési rendszerek jól megtervezett és megformált elemekből állnak, amelyek illeszkednek egymáshoz.

A téglából épített ház további nagy előnye a rugalmasság. Egy téglaház akár építése közben, akár hosszú élettartama alatt bármikor könnyedén alakítható, a család létszámának növekedésével szükségessé váló változtatások egyszerűen megoldhatók, az esetlegesen szükségessé váló karbantartás is könnyen és gyorsan elvégezhető.

Mindezek a tulajdonságok egyébként jellemzőek a ma is egymás mellett létező és egyformán keresett három építési technológiába tartozó téglacsaládra. A különbségük a mai kor legfőbb kihívásaira adott megoldásaikban érhető tetten. Így például a csiszolt, ún. ragasztott technológiával készült téglák a kivitelezés gyorsaságának igényére, míg a hőszigeteléssel töltött téglák a szigorodó energetikai szabályozásokra adnak választ.

A ma is jó választás: a nútféderes

Ma is népszerű a nagy méretű téglák első generációjához tartozó, a hagyományos tégla összes kedvező tulajdonságát hordozó, és a ’90-es évek óta Magyarországon is gyártott ún. nútféderes csatlakozású téglacsalád. A szerkezetépítési szakértő választékában ez a termékvonal Leiertherm néven vált ismertté. Az egyre szigorodó hőtechnikai elvárások miatt, az ebből épített falazat csak kiegészítő hőszigeteléssel felel meg az előírásoknak, de hőszigeteléssel kiegészítve akár passzívház építésére is alkalmas, stabil szerkezetet alkot.

Ragasztásos Falazás - Forrás: Leier
Ragasztásos Falazás – Forrás: Leier

A gyors: a tégla új generációja

Az új generációs téglák közé tartoznak a milliméter pontosra csiszolt falazóelemek, amelyek használatával a ház sokkal gyorsabban nő ki a földből, mint az megszokott. A gyakorlatilag szárazépítési technológiával minden eddiginél jobban tervezhető az anyagszükséglet. Az ún. LeierPLAN téglából készült fal pedig nem csak esztétikai megjelenésében, de geometriai mérettartásában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. A kedvező épületfizikai tulajdonságokkal rendelkező téglacsalád további fontos előnye az említett gyorsaság, ami a kisebb habarcsigénnyel párosulva az építési költségek csökkentésének kulcsa. A csiszolt téglával ugyanis ún. ragasztásos technikával épül a ház. Részben a téglák függőleges egymáshoz ragasztásához – a nútféderes kialakítás miatt – nincs szükség habarcsra, de itt a vízszintes felületek is ún. vékonyhabarccsal vagy ragasztóhabos technológiával kapcsolódnak egymáshoz az elemek, ezért kevesebb az élőmunka igény, a munkavégzés hatékonyabb, tisztább, és akár -5oC-ig dolgozhatnak a kőművesek. A falazat gyorsabban szárad és akár már 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis.

Nyaraló - Forrás: Leier
Nyaraló – Forrás: Leier

Az innovátor: a hőszigetelt

Jelenleg a legmagasabb műszaki színvonalat képviseli, a kiemelt hőszigetelő képességű falazat építésére alkalmas, és egyben kellemes lakóklímát ígérő tégla, az integrált hőszigeteléssel gyártott LeierPLAN iSO rendszer. A meglepő kialakítású tégla szerkezetébe már a gyártás során bekerült – szálas vagy polisztirol – hőszigetelés biztosítja ezt a különleges látványt, ami egyúttal remek épületfizikai tulajdonságokat is ígér. A téglába töltött hőszigetelés miatt az így épült falazat egyrétegű falként is rendelkezik olyan energetikai értékekkel, amely nem csupán az előírásoknak (U=0,24 W/M²K), de a szakemberek által ajánlott még szigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Sőt, akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is minősített passzívház építhető belőlük.

Ennél a falazati technológiánál nem is kérdés a gyorsaság, hiszen a hőszigetelés, mint munkafázis – és persze annak teljes anyag és munkadíj költsége – kikerül a tervezésből.

Bővebb információ: www.leier.hu

A borítókép forrása: Leier