Barion Pixel Itt az ősz, készülhetnek a madáretetők – Coloré

Itt az ősz, készülhetnek a madáretetők

2020. 11. 23.

Beköszöntött az ősz. Még színeiben nem teljesedett ki ez a csodás évszak, de reggelente már érezzük a bőrünkön annak csípősségét.

A szekrényünkből előkerültek a vastagabb ruhadarabok és cipők. Tudatosan felkészülünk az őszre, a hűvösebb időjárásra. Ha madárbarátok vagyunk és azt szeretnénk, hogy ősszel és télen is kertünkben maradjanak a madarak, akkor megtehetjük azáltal, hogy segítünk nekik. Míg nyáron itatót és fürdőhelyet biztosítottunk számukra, a hideg évszakokban a víz mellett az élelem pótlása is jól jöhet számukra, hiszen a természet egyre kevesebb táplálékkal látja el az állatvilágot, így a madarakat is. Minden segítség jól jöhet. Már most bele lehet kezdeni a madarak kertbe való szoktatásához. A madáretetők megtöltése azonban egy folyamatos, tavaszig tartó folyamat. Aki belekezd, annak rendszerességgel ügyelnie szükséges arra, hogy mindig legyen élelem a madáretetőben, hogy az odaszoktatott madarak ne maradjanak éhen. A kertjükre igényesek számára nem mindegy, hogy milyen madáretetőt tömnek tele élelemmel.  Lehet méregdrága kész terméket vásárolni, de talán sokkal nagyobb értéke van annak, amelyet mi magunk alkotunk meg. Barkácsolásunkhoz felhasználhatjuk az otthonunkban talált alapanyagokat. Szóba jöhet műanyag, fa vagy üveg is.

Madareteto 3

Műanyag

A műanyag háztartásunkban talán leggyakrabban előforduló alapanyag. A PET-palack újjáéledése az lehet, ha abból madáretetőt készítünk. A legegyszerűbb megoldás szerint két helyen keresztben kifúrjuk a palackot és a réseken keresztül egy-egy fakanalat bújtatunk át. A fakanál kavaró részénél hagyjunk kicsit nagyobb nyílást, hogy amikor a palackot teletöltjük apró szemű magvakkal, abból ki tudjon gurulni a fakanál laposabb fejére. Ezen a kisebb testű madarak meg is tudnak ülni, miközben kényelmesen falatozhatnak is. A maggal való megtöltés után visszakerülhet a palackra a kupakja és már csak madzaggal szükséges egy fára helyezni.

Ha fedettebb etetőt szeretnénk kreálni, ahhoz szükségünk lesz egy mosószeres flakonra. Természetesen alaposan ki kell mosnunk, hogy megszabadítsuk a vegyszertől. Miután megszáradt vágjunk rá ablakokat. Akkorákat, hogy könnyen bele tudjanak menni a madarak. Az alján át tűzzünk át hurkapálcikákat, amelyek kiváló ülőhelyet biztosítanak akár több madárnak is. A műanyag flakon alját szórjuk meg magokkal és várhatjuk a tollas vendégeket. A flakon dekorációja ránk van bízva. Mintát és színt is kaphat.

 

Fém

Gondolkodjunk tovább, milyen hulladéknak szánt alapanyag válhat még madáretetővé. Üres konzerves doboz is van minden háztartásban. Mielőtt a szemetesben landolna, mossuk azt ki. Ha még nem téptük le a fém tetejét, akkor azt ügyesen hajtsuk vissza, vigyázva a testi épségünkre. Mivel nagyon éles, ezért óvatosan dolgozzunk vele és ugyanígy gondoljunk a madarak egészségére is. A visszahajtott fém tető így egy peremet képez akkor, ha a konzervdobozt elfektetjük. Ez a perem nemcsak a magvakat tartja magában, hanem ide tudnak majd ülni az éhes madarak. A doboz oldalát rafiával, madzaggal is körbe lehet tekerni, hogy még inkább a természetbe illő etetővel várhassuk a vendégeinket. Ha már letéptük a fém fedelét, akkor egy faágat beleragaszthatunk a konzervdobozba ragasztópisztollyal, amely ülőrúdként funkcionálhat.

Madareteto 1

Természetes

A legjobb mindig a természetes. Ősszel fogyasztjuk leginkább a citrusféléket. A narancs, grapefruit szokásos megbontása helyett gondolkozzunk most a máshogy. A gyümölcs félbevágása után a narancshéjat négy ponton átlyukasztva, madzag segítségével felakaszthatjuk a kertben és nincs más dolgunk, mint megtölteni finomsággal. Ez a madáretető igazán organikus, de nem a legtartósabb változat, így folyamatos cseréjéről gondoskodni szükséges.

/otthon/diy/itt-az-osz-keszulhetnek-a-madaretetok/