DIY töközés

2020. 11. 23.

Ősszel sokan érzünk késztetést arra, hogy a természet adta anyagokat összegyűjtsük és abból alkossunk valamit. A kertünk is adhat nekünk alapanyagot.

Közeleg a Halloween. Még ha nem is tartjuk ezt az ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnepet, a tök kiváló őszi dekorációjává válhat otthonunknak. A tökös megoldás beltéri és kültéri megoldásként is tökéletes. Akinek van saját töktermése szerencsés helyzetben van, mert annyival kevesebb kiadással jár a tökös dekoráció. Ha a sütésre, főzésre alkalmas tököket már étkezésre nem akarjuk felhasználni, akkor dekorációként még tökéletes lehet. A dísztökök pedig kimondottan alkalmasak otthonunk díszítésére.

 

Természetes megoldás

Nagyon egyszerű, de nagyszerű megoldással lehet az ősz színeit, anyagait az otthonunkba becsempészni. Ráadásul némelyik se kézügyességet, se különös hozzávalókat sem igényel. Ha van a háznál néhány tök, akkor egy fatálcára kihelyezhetjük és lényegében bárhol az otthonunkban elhelyezhető dekorációs elemként használhatjuk. Ha ez túl egyszerűnek tűnne és nem is mutat igazán, akkor a kertben vagy máshol talált lehullott, színes levelekkel tovább lehet bolondítani, színesíteni a tálcát. A természetesnél maradva, egy fonott kosárkába kerülhet egy bele illő tök, köré helyezhetünk akár tobozokat, leveleket, makkot, gesztenyét is. Egyszerűen megvalósítható asztalidíszként szolgálhat és könnyű mozgatni, átrendezni.

A nagyobb tököknek nem biztos, hogy belül kell helyet szorítani, de az ajtó mellett vagy a teraszon igazán őszi hangulatot idéző lehet. Amilyen nagyszerűen hangzik, olyan egyszerű is ez, hiszen csak szó szerint az ajtó mellé vagy a lépcsőfokokra kell helyezni a nagyobb példányokat.

Pumpkin 1

Mesterséges varázsa

Ha a kertünk nem ad tököt, arra pedig nem szeretnénk pénzt fordítani, hogy vásároljunk többféle méretű és színűt, akkor más anyagból magunk készíthetünk. Ha bennünk van az alkotni vágyás, akkor megtehetjük, hogy papírból kreálunk tököt. Ehhez szükségünk van A4-es méretű narancssárga papírlapra, ollóra, ragasztóra, madzagra és megkönnyíti a dolgunkat, ha papírlyukasztó is van a közelünkben. Az A4-es narancssárga lapot széltében egyenlő nagyságú darabokra vágjuk szét. Úgy, hogy legalább egy tucat, egyforma nagyságú narancssárga papírcsíkot kapjunk. Most fog jól jönni a lyukasztó, habár hegyes ollóval is lyukakat lehet fúrni a papírcsíkok két végébe. A madzagból vágjunk le egy körülbelül 30 centi hosszúságú darabot. Kössünk az egyik végére akkora görcsöt, hogy a papíron ejtett lyukon ne tudjon átbújni, majd fűzzük fel az összes csíkot az egyik végénél és bújtassuk át a csíkok másik végénél is. Ezen a végen is kössünk görcsöt a madzagra. Az így kapott papírcsíkok egy félkörré összeállva adják a tök vázát. Ahhoz, hogy ez tökformát öltsön, a papírcsíkokat egyenként úgy kell igazítani, hogy egy gömböt formázzanak. Zöld papírból a tök levelét és a szárát lehet megformázni, ragasztóval pedig a gömbhöz illesztjük. Egyszerű, mégis kreatív, a gyerekeket is bevonható őszi elfoglaltsággá válhat az otthonunk dekorálása.

Pumpkin 3

Megunt és feleslegessé vált ruhadarabok is szolgálhatnak dekorációs tökünk elkészítésének alapanyagául. Ebben az esetben azonban már némi varrási tudományt is kell villantanunk. A pulóver ujjából, vagy a zokni szárából levágott darabkát az alján összevarrva kis zsákocskát kapunk, amelyet akár vattával, de más nem használt ruhadarabbal is ki lehet tömni. Az igazi tökhöz hasonlatos bordázottsághoz a tököt szakaszonként át kell varrni és már csak a szárnak kell valamit kitalálni. Ez készülhet akár zsenília pálcából, szalagból, raffiából vagy akár faágból is. A tököt tetszés szerint szalagokkal, gyöngyökkel is díszíteni lehet.