Barion Pixel DIY ötletek a gyerekek fejlesztéséhez – Coloré

DIY ötletek a gyerekek fejlesztéséhez

2021. 09. 15.

Összegyűjtöttünk néhány remek fejlesztő és otthon elkészíthető játékot. A nem nagy anyagigénnyel járó ötlet remek szórakozást ígér babának és szülőnek egyaránt.

Nem óvoda helyett, hanem amellett is lehetséges gyermekeinket fejleszteni. Még csak el sem kell hagynunk az otthonunkat ahhoz, hogy kiváló mozgásos, játékos feladatokat találjunk ki. Mindez ráadásul olyan alapanyagokból kihozható, amelyekért nem kell vagyonokat kiadnunk. Nézzünk a tárgyak mögé, és lássuk meg azokban a lehetőségeket! Ezúttal olyan fejlesztő játékokat hoztunk nektek, amelyekkel szórakozva tanulhatnak a gyerekek. Érdemes bátran kipróbálni!

A siker és boldogulás kapujában

Tudjuk, hogy már a kicsi gyermekeinkre is hatással van a modern technika. Teljesen nem lehet és nem is szabad kiiktatni az életükből, hiszen számukra bizonyára ez jelenti majd a jövőt. Azonban arra törekedhetünk, hogy kimozdítsuk őket a virtuális világból. A közös tevékenység személyiségformáló hatással is bír. Erősíti a szülő-gyermek közötti kapcsolatot.

A sikeres felnőttekre jellemző a kreativitás, a kézügyesség és a fantázia. Ezt azonban már gyermekkorban lehet pallérozni. A finommotorikus mozgások fejlesztésével erős alapot biztosítunk gyermekeiknek arra, hogy egyre ügyesebbé váljanak. Minél több kézügyességet igénylő feladatba, játékba vonjuk be őket, annál jobb és több kapcsolat épül ki az agyukban. Ez a feltétele annak, hogy a tanulás könnyebben menjen.

#1 Leesik vagy fennmarad?

A gyerekeket lenyűgözi minden új hang. A tépőzárat ragasszuk fel egy táblára és tegyünk a kicsi gyermek elé különböző anyagú játékokat, amiket aztán hozzáilleszthet. Lehetnek ezek plüssfigurák, de bármilyen más textúra. Nemcsak leköti a gyermeket, de a kéz-szem koordinációt is segíti. Ebben a játékban az a legjobb, hogy semmiféle kosszal nem jár.

#2 Bújócska másképp

Akár a közeli boltból is beszerezhető néhány kartondoboz, de lehet, hogy még költözés után marad néhány? Mielőtt kidobnánk, gondoljunk arra lehetőségként. A már mászó babák és a kicsit nagyobbacskák is imádni fogják. Akkora nagyságú kartondobozokra van szükség, amelyen könnyedén átfér a gyerkőc. Ragasszuk azokat össze, és kész is az alagút. A két végére szalagokból, zsinórokból illesszünk függönyt. Az érzékelésre remekül hat. A dobozok aljába különböző anyagokat ragaszthatunk. A feladat, hogy átmásszon a dobozokon, és fel kell ismernie a benne található textúrákat. Később, amikor már megismerkedett az algaút minden anyagával, akár búvóhelyként is jól funkcionál és más játékok színterét is adja.

Fejlesztő játék
Kép forrása: Shutterstock

#3 Formabedobó nagyban

A kartondobozból kiváló formafelismerő játék készíthető, ráadásul nagyban. Szedjünk össze néhány, eltérő nagyságú labdát és dobozt. A következő lépés, hogy az összegyűjtött darabok méretének és alakjának megfelelően vágjuk ki a karton oldalát. Sniccerrel a legkönnyebb dolgozni. Az így kapott rések széleit színes festékkel tegyük még élénkebbé. Némi száradás után jöhet is a játék.

#4 Színfelismerő

Még mindig jól jön a kartondoboz. Az egyik felületét osszuk fel négyzetekre és mindegyik rész kapjon más-más színű festést. A négyzetek közepébe vágjunk akkora rést, hogy a fa spatula beleférjen, de ne essen ki abból. Fessük olyan színűekre a spatulákat, amelyek a dobozon is megtalálhatók. Jöhet a színpárosítás!

Fejlesztő játék
Kép forrása: Shutterstock

#5 Számolós játék különféle anyagokkal

Gyűjtsünk össze színes és más-más anyagú apróbb tárgyakat az otthonunkban. Lehet ez parafadugó, színes Duplo építőelem, üdítősüveg kupakja. A már számolni tudó vagy tanuló gyerkőcök játéka ez. Színes kartonból vágjunk ki nagyobb mérető számokat 1-10-ig. Az asztalra rakjuk ki a számokat és kérjük meg a gyermeket, hogy adott tárgyakból rakjon ki a számoknak megfelelő mennyiségűt.

#6 Figyelmet erősítő sorozatépítő

Amennyiben van otthon sok Duplo építőelem, úgy minden adott ahhoz, hogy a sorozatokat megfigyeljék, kirakják a gyerekek. A feladatunk csupán annyi, hogy egy lapra rajzoljunk fel színes, az építőelemekével azonos pöttyöket. Ezeket kell a gyerkőcnek a kockákkal követnie.

#7 Dobálás tányérral

Szerencsére papírtányérról van szó, amelyeknek a közepét ki kell vágnunk, hogy csak a peremeik maradjanak meg. Azokat a gyermek bevonásával fessük színesre. Egy papírtényér fogja jelenteni a célba dobós játék alapját. A lefelé fordított papírtányérra ráragasztunk egy papírtörlő gurigáját. A feladat az lesz, hogy a gyerekeknek rá kell dobni a papírkorongokat a papírrúdra. A kellemes mozgásos játék fejleszti a térérzékelést, a kéz-szem koordinációt, a kéz finomabb mozgását.

Borítókép forrása: Shutterstock

/otthon/diy/diy-otletek-a-gyerekek-fejlesztesehez/